• Варна
  1°
  тъмни облаци
  Влажност: 80%
  Вятър: 5m/s NNW
  Пускат информационните табла по спирките до средата на месеца
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  bileti-gradski-transport
  Снимка: © Varnautre.bg

   

  В момента се извършва фискализация на валидиращите устройства

  Валидиращите устройства и информационната система за пътниците, ползващи градския транспорт във Варна, ще заработят в най-скоро време. В момента се извършва фискализация на общо 539-те устройства, тоест свързването им с Националната агенция по приходите, обясни за Varnautre.bg ръководителят на проекта за интегриран градски транспорт Биляна Якова. Системите са готови и вече тествани и за това договорът за тях е отчетен като изпълнен, подчертя тя. Очакванията й са устройствата и информационните табла по спирките да започнат да функционират най-късно до средата на месеца.

  Якова отхвърли съмненията за нередности и непрозрачност на изпълнението на транпсортния проект, изразени и от екипа на приложението Varnatraffic, който спря онлайн разписанието с мотив изясняване на ситуацията около проекта. Специално по компонентите за информационен сайт за пътници, мобилно приложение и център за управление на обществения транспорт бяха подадени 10-11 оферти, а подборът бе прозрачен, заяви ръководителката на мега проекта. Въпреки възможността да се явят, от екипа на Varnatraffic не са го сторили.

  Относно сайта itransportvarna.bg, за който стана ясно, че е с неплатена такса за домейн, Якова заяви, че сумата вече е платена и поясни, че всъщност става въпрос за сайт по компонент за публичност, от който потребителите да черпят информация за самия проект. Относно изискването за създаване на общинско дружество, което да контролира обществения транспорт, Якова припомни, че е взето решение тази функция да се изпълнява от общинското предприятие ТАСРУД.

  В момента се изпълнява само компонентът за ремонт на сградата на общинската фирма “Градски транспорт”, стана ясно още от думите на Якова. Забавянето се е получило, тъй като едва при втория обявен конкурс се е явил кандидат изпълнител, с който е сключен договор. Именно заради това е и поискано удължаване на срока на проекта до 9 юли тази година.

   

  2 коментара

  1. Иван П.

   А кога ще има сайт от който да следят хората движението на автобуси в реално време?

  2. Христо Александров

   Моля, Биляна Якова да отговори кога ще заработят сайта и мобилното приложение! Защо в статията се премълчава това?

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *