Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Фикусът – екзотиката на соца
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

fikusСнимки: © Varnautre.bg

Според поверията носи материални придобивки и помага за зачеване

Едва ли има български дом от времето на социализма, който да не познава фикуса. На практика вечнозеленото растение беше една от малкото екзотики на социалистическия интериор и може би дори нещо като белег за социален статус. Фикусът беше неизменна част и от фоайетата на различни учреждения, учебни заведения, читалища, здравни заведения, научни институти и т. н. Днес растението, наподобяващо дръвче, е поизместено от различни видове кактуси, уж прогонващи негативната енергия, и разноцветни орхидеи, любители на които дори създадоха свое общество.

fikusЗа разлика от много други растения фикусът, с изключение на някои видове (Бенджамин), не може да се похвали с каквито и да било лечебни свойства. За сметка на това пренесеното от Индия растение наброява над 800 вида, а отглеждането му е сред най-лесните – умерено поливане с престояла вода, почистване на праха от листата и малко тор на пролет. Известни неудобства създава само размерът му.

Напълно обяснимо фикусът присъства и в текстове на песни, като например парчето „Религиозният фикус“ на руската група „Аквариум“. Той е и знаков герой в творби като “Лице” на Блага Димитрова, както и сюжет на много вицове за мирното съвместно съжителство на тъщи и зетьове.

Според народните поверия енергията на фикуса влияе на човека в зависимост от неговия характер, цел и даже социален статут. Възможно е да ви помогне да привлечете материални придобивки и да подобрите финансовото си състояние. Интересно е и вярването, че с помощта на фикуса можете да се избавите от безплодие и да заченете здраво дете. За тази цел е необходимо да вземете листо от фикус от семейство, което вече има деца и да го посадите във вашия дом. Не на последно място, цветето вдъхновява и хората на изкуството.

Практиката пък сочи, че често хора, решили да сменят жилището си, в което дълго време са гледали фикус, трудно се разделят с него. Може би защото се е превърнал в член на семейството. В повечето случаи неуспешен е и опитът фикусът да се подари на съседка, гледаща цветята на кооперацията. Така много често дръвчето с големите листа потегля с покъщнината към новия дом, а вероятността да стане неизменна част от него никак не е малка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *