Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Експеримент: Цветна градина оцеля 48 часа
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимки: Мария Кехайова
Снимка: Мария Кехайова

Изтръгнали засадени иглики, а след това и синчец

48 часа – толкова просъществува в първоначалния си вид цветна леха, създадена от Мария Кехайова край улица в кв. “Аспарухово”. Варненката решила да разкраси пространството пред дома си на ул. “Лайош Кошут”. Нещо като красива градинка на тротоара, социален експеримент или просто усмивка, както казва тя.

Засадила осем разноцветни иглики около стъблото на дърво. След 48 часа половината липсвали. “Що пък да не хленчим, че ни е сиво и гадно … А, добро утро …”, изразява възмущението си в социалната мрежа Кехайова, която е преподавател по маркетинг в Икономическия университет в морската столица.

Не се отказала и с помощта на близки засадили горски теменужки и синчец на мястото на изтръгнатите цветя. На следващия ден жена, минаваща по улицата, просто се навела и изтръгнала синчеца. Кехайова я попитала защо го е направила, с което предизвикала безкрайна изненада в минувачката, разказа създателката на цветната леха, чийто дом се намира точно срещу ската на гората.

Според Кехайова изкубването на цветята най-вероятно е дело на съсед, а не толкова на вандализъм. Тя обаче се е зарекла, че градинка ще има и ще положи всички необходими усилия за това.

Доказателство на думите й е фактът, че не за първи път семейството й се опитва да облагороди пространството пред дома си и улицата, на която живее. В отговор на въпрос дали има сподвижници, Мария Кехайова заявява, че е трудно да мотивираш случаен човек и пояснява, че родът й е с гръцки корени. Предшествениците й са се заселили в “Аспарухово” преди около стотина години и дълго време улицата е била населявана от родственици.

С времето са построени нови кооперации, в които са се настанили хора, повечето от които по думите на Кехайова не милеят за това място. Трудно е да мотивираш случаен човек, те сякаш считат, че са за малко тук, констатира Кехайова.

Снимка: Мария Кехайова
Снимка: Мария Кехайова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *