• Варна
  6°
  разсеяна облачност
  Влажност: 70%
  Вятър: 3m/s NE
  Варненец протестира с кебапчета срещу рекет в болница
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: Личен архив
  Снимка: Личен архив

   

  Болницата: Поисканата такса от 50 лева фигурира в ценоразпис

  Протест с кебапчета и турнир по белот планира варненецът Ростислав Ненов срещу рекет в болница идната събота. Мъжът е решил да разпъне маси и да пече кебапчета пред болницата „Еврохоспитал” във варненския кв. „Виница”. В здравното заведение е трябвало да му бъде извършена операция, поемана от Здравната каса, която той отказал заради поискана му такса от 50 лева. Ненов вече има уверения от поне петдесетина души, че ще подкрепят демонстрацията.

  Мъжът, който е управител на хотел, получил травма на ръката по време на тренировка. Посетил ортопед в медицински център в града, който го насочил за операция към болницата във „Виница”, в която практикувал допълнително. Обяснил му, че интервенцията се поема от Здравната каса.

  Операцията била насрочена за 7 март. Ростислав Ненов пристигнал в болничното заведение, но бил върнат за пижама и чехли. При връщането му в здравното заведение с вещите бил настанен в стая, след което извикан да попълва документи. Междувременно му звъннал ортопеда, който го насочил към болницата, за да го информира, че пътува към Варна и да му каже, да го изчака.

  „Знаех, че дължа такса за престой. Видях, че трябва да платя и такса от 50 лева. Попитах за какво е и ми отговориха, че е за самофинансиране. Като разбрах това, отказах операцията”, разказа пред репортер на Varnautre.bg Ненов. По-късно през деня той се върнал в болницата и заявил, че е загубил един работен ден, което му коства около 250 лева. Ненов обявил и че ако болницата му плати тези пари веднага ще ги дари на първите пет деца, които срещне във „Виница”.

  „Това е много лоша практика. Няма го безплатното здравеопазване”, коментира афектираният мъж. Той разкри, че майка му също е била жертва на няколко лекарски рекета, единият от които за 3000 лева, които смята да докаже сега. В неговия случай става въпрос за операция на пръст на ръката, продължаваща около двадесетина минути, а бил предвиден престой от 2-3 дни. Според Ненов от болницата са признали за две грешки – че не е бил уведомен предварително за таксата от ортопеда, а след това и от самото здравно заведение.

  В отговор изпълняващият длъжността управител на болницата д-р Митко Йорданов заяви, че има определен ред, съгласно който за лечение в болницата постъпват пациенти, насочени от джипита или специалисти в доболничната помощ. В случая лицето е насочено от ортопед, който се явява консултант на „Еврохоспитал”. Операциите се извършват от титуляр по график, обясни д-р Йорданов. Според него пациентът е трябвало да бъде информирам за реда на постъпване от насочилия го лекар, но така или иначе на видно място на рецепцията е поставен ценоразпис, в който таксата от 50 лева фигурира.

  В отговор на въпрос за какво е тя, вр. и. д. директор заяви, че това е такса сървиз, която включва гледане на телевизия и др. За налагането и размера й е взето решение от Борда на собствениците на болницата, подчерта д-р Йорданов, според когото пациентът е реагирал остро тъй като не е бил подготвен.

  4 коментара

  1. Ана Маймункова

   Корупцията в кметство Приморски е огромна и дългогодишна и там всекидневно се съставят документи с невярно съдържание. Те са основните виновници за плътното, масивно и масово застрояване на Морската градина. И още нещо-Стойко Зарзаланов беше назначен в кметство Приморски след нагласен конкурс само заради това, че политически активист и член на ВМРО. На конкурса се яви само още един кандидат и тя бе много по-подготвена, но нямаше за съжаление нужните й връзки и не беше член на партия. Да живее корупцията в кметство Приморски!

  2. Анонимен

   Преди две години претърпях лек инцидент и ми се наложи да ми зашият показалаца и то върха да са били 2-3 шева беше работа за 8 мин. но ме водиха 3 дена в болница и платих 14.90 лв. а си тръгнах след 1 час след операцията.

  3. Мария

   В крайна сметка има обявен и изложен на видно място ценоразпис, никой не му е виновен или длъжен за нищо! Право на всеки е сам да си избира и като нещо не му харесва или изнася, е свободен да си тръгне! Никой не го е държал насила или “рекетирал”…

  4. Живко Веселинов

   Евро Хоспитал е Практична клиника с Високо Качество на обслужване!
   Това че има такса “Частна Болница” която варира от 50-80-100лв не бива да се използва за инструмент за опетняване на клиниката.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg