• Варна
  6°
  разсеяна облачност
  Влажност: 70%
  Вятър: 2m/s W
  Психиатрични болници наемат бивши пациенти като санитари
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Бивши пациенти на психиатрични болници се наемат като санитари, съобщи омбудсманът Мая Манолова при представянето на доклада на националния превантивен механизъм, действащ към институцията. Това се дължало на липсата на кандидати за позицията, за която служителите получават минимална заплата. Средната работна заплата в една държавна психиатрична болница пък е около 547 лв., което обяснява и многото незаети щатове. Един лекар взима средно около 750 лв., медицинска сестра – около 580 лв., добави Манолова.

  Сериозен проблем съществува и във връзката между психиатричните болници и останалите лечебни заведения. Ако един психично болен пациент се нуждае от спешна помощ то психиатричното заведение плаща по 50 лева за линейка, обясни Манолова.

  Според статистиката 19.5 % от българите поне веднъж са търсили психиатрична помощ. 50 000 е броят на хоспитализациите в психиатрични заведения годишно. Общите разходи за психиатрични дейности за 93,5 млн. лв. годишно – под 3% (2,7 %) от общия бюджет за здравеопазване.

  „Ако психично болният няма близки или те не желаят да се грижат за него, той няма никаква институционална подкрепа. Излиза от психиатричната болница, случаят му не се проследява, никой не го наблюдава, не си взима лекарствата, влошава се и пак се връща в болницата“, отбеляза Манолова.

  „Отправих препоръка – МТСП да разкрие повече социални услуги за хора с психични заболявания“, каза омбудсманът.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg