Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
#варнааларма

всичко, което ви вълнува /
възмущава / вдъхновява

споделете

Facebook.com/Varnautre.bg
info@varnautre.bg
дежурни телефони:
052 82 98 89 | 088 266 13 35


Още по темата
Най-хубавият плаж във Варна – Аспаруховският, е в окаяно състояние! Да го почистим в неделя
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Varnautre.bg
Снимка: © Varnautre.bg

Кой цапа Аспаруховския плаж? Кой трябва да го почисти?

Това не са въпросите, които вълнуват Албена Маринова и нейните съмишленици. 

Основно почистване на плажната ивица в Аспарухово са планирали жители на квартала и ентусиасти от организацията SeaShepherd, или “морски пастири”.

Сборният пункт е на вълнолома в 10:00 ч, тази неделя.

Оттам – към Карантината.

Плажът на Аспарухово е един от трите във Варна, които останаха без концесионер тази година, поне засега. Затова няколкото варненци, които достатъчно убедено смятат, че за да се насладим на прекрасно лято на “най-хубавия плаж във Варна”, трябва сами да се погрижим за чистота му, се надяват на силна подкрепа от съгражданите си, не само от живеещите в квартала.

Инициаторите на идеята са осигурили известно количество чували и ръкавици, но е добре и всеки да си носи, каквото сметне за необходимо. Кметът на района – Калина Белмезова, принципно е обещала да съдейства за прибирането на отпадъците.

“След проведени разговори с г-жа Калина Белмезова – кмет на район Аспарухово, имаме нейното обещание за съдействие по отношение прибиране на отпадъците от фирмата, която поддържа района/квартала”, сподели нашата читателка Албена Маринова, която е “двигателят” на организацията, и уточни: “Също така направихме опит за съдействие от страна на Областна администрация Варна, с надеждата, че ще предизвикаме някаква активност от тяхна страна по отношение на растителността, която е обхванала доста голяма част от пясъчната ивица. Обещаха да проверят състоянието на плажната ивица и евентуално да подсигурят техника, която да отстрани растителността поне в най-засегнатата част, но все още нямаме окончателен отговор. Искрено се надяваме, че проведения разговор със заместник областен управител Красимир Богоев, няма да си остане само там в неговия кабинет! Целия разговор е формален, без заведено и входирано официално искане, но смятаме, че добрите идеи, нямат нужда от специални молби и входящ номер. Така или иначе ние ще бъдем там екипирани със широки усмивки, много желание и мечти… за прекрасна пясъчна ивица. Държим да подчертаем отново, че събитието не е обвързано политически, не преследва ничии лични интереси и не събира никакви средства! Всяка манипулация в това отношение, е плод на лица, чиято цел е това да не се случи!”

А ето и точното послание на организаторите в страницата на събитието:

Всички добре знаем плажа в Аспарухово. Последните години той е в окаяно състояние, в голяма степен и по наша вина (визираме отпадъците). Както вече казахме, през последните години тази прекрасна ивица е тотално занемарена и скоро там, на нейно място ще има буйна растителност.

Считано от януари, плажът в Аспарухово е без концесионер, което прави задачата ни по-лесна. А тя е, да се съберем и да почистим това райско кътче, на което почти всички варненци и гости на града почиваме през летните жеги. Ще се опитаме да получим съдействие от районното кметство, с цел отпускане на нужната техника, която да разоре пясъчната ивица, за да бъде отстранена растителността, обхващаща повече от 50% от плажа.

Тази идея за почистването на плажната ивица бе подхваната точно преди година. Бихме искали да отбележим, че тя беше увенчана с успех, доколкото зависеше от всички присъстващи тогава, които за краткото време, в което се организираха, не бяха никак малко.

Ние като природозащитна организация с членове в цял свят, поискахме разрешение от организаторите на миналогодишната акция, да продължим традицията с почистването на плажната ивица, като го превърнем в ежегодно. Фактът, че такава красота е оставена на произвола на съдбата, ни предизвика да се преборим с човешкото нехайство и да покажем, че заедно можем!

Това е събитие, което всеки, който носи Варна, морето, сините вълни в сърцето си, не би пропуснал!

Всеки е добре дошъл с усмивка, оптимизъм и огромен чувал! Очакваме Ви!

А ето и резултатът на следващия ден:

Трактор изора Аспаруховския плаж

ОЩЕ АЛАРМИ »

#варнааларма

бързата писта на новините

всичко, което ви впечатлява, възмущава или вдъхновява

пишете направо в чата вдясно

или

СВЪРЖЕТЕ СЕ С ДЕЖУРНИЯ ЕКИП

НА VARNAUTRE.BG


Varnautre.bg
Фейсбук страница
Варнаутре.бг Дежурен редактор
Фейсбук профил


редакционна поща
info@varnautre.bg


дежурни телефони
052 82 98 89
088 266 13 35

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *