• Varna
  10°
  ясно небе
  Влажност: 53%
  Вятър: 3m/s SW
  Томислав Дончев: Има пари за спрените обществени поръчки
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Причината за рестарта им е да се открият грешките преди да са се случили

  Правителството не спира обществени поръчки заради недостиг на средства в държавата. В началото на годината приходите в хазната дори са по-високи спрямо заложените в бюджета.Това коментира пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

  “Нито една от спрените обществени поръчки някой си е позволявал да коментира полезността и нуждата от това, което трябва да се достави, изгради и т.н. Проблемът е друг – ако по отношение на всяка една от процедурите витаят каквито и да е било съмнения с различна степен на обоснованост, може би не е работа на администрацията да реагира, но пък е работа на политическото ръководство да даде адекватна реакция на подобни възникнали съмнения”, заяви Дончев.

  За всяка една от спрените обществени поръчки има техническо и формално основание да бъде спряна, каза още той.

  “Това не е нито първият, нито някакъв уникален случай със спиране на обществени поръчки. Обществени поръчки са спирани и преди това. В тази конкретна ситуацията спирането се обагри много политически и се натовари емоционално, по причина, че задача за част от големите поръчки, около които имаше съмнения, беше дадена от министър-председателя.

  Тази практика, която се използва в момента, е безспорно необходима, но наред с това е и опасна, доколкото натоварва политическото ръководство с едни свръхочаквания. Утре на някой няма да му хареса някаква процедура по някакви негови съображения, и ще има натиск към съответния министър или към ръководител на дадено ведомство или към министър-председателя да спре поръчката и затова подобна практика е до голяма степен необичайна.

  Именно по тази причина това, което правя аз в момента, това, което беше направено на ръчен режим на режим на механично управление от министър-председателя и министрите, да се превърне в рутинен ангажимент на самите администрации, които в крайна сметка е редно да го правят. Когато има нещо нередно – да реагират.

  Фокусът на усилията ни е да открием грешките не когато са се случили, а преди да се случат, защото тогава няма щета. Освен това дисциплиниращият ефект е много по-силен”, посочи той.

  След решението на правителството за преустановяване на обществени поръчки Община Варна спря два от търговете с най-голяма стойност, по които работи в момента. Това са обществената поръчки за реконструкция, модернизация и разширение на Пречиствателната станция за отпадни води в курорта “Златни пясъци”, на стойност близо 25 млн. лв. и тази за строителство, основен ремонт и реконструкция на пътна и улична мрежа, пътни съоръжения, паркове и елементи на техническата инфраструктура за нуждите на Община Варна. Нейната стойност е 120 млн.лв.

  Двете обществени поръчки нямат избрани изпълнители, тръжната документация е минала без забележки от предварителния контрол на Агенцията за обществени поръчки и няма жалби по отношение на критериите, уточниха тогава от общинската администрация във Варна и обещаха, че “търговете ще бъдат организирани отново, с цел елиминиране на насажданите в национален мащаб съмнения по отношение на провеждането на поръчки с голяма стойност”. Миналата седмица вече бе обявена нова обществена поръчка за Пречиствателната станция на Златни пясъци. 

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *