Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Летящи смелчаци се състезават на Морска гара
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Red Bull Flugtag
Снимка: Red Bull Flugtag

Очакват се десетки хиляди зрители от страната и света

Първият в България Flugtag или „ден за летене” ще се проведе във Варна в началото на юли, а негов домакин ще бъде пристанището. Очаква се атрактивното състезание да събере хиляди възторжени зрители от страната и света в обновения район около Морска гара.

В акваторията на пристанището ще бъдат тествани летателни протопити, създадени от смели и креативни екипи. Летателният потенциал на изобретението, обаче, не е най-важното, отчитат организаторите, които ще наградят най-добрите три отбора.

Състезанието Flugtag отдавна се е превърнало в синоним на суперзабавление, щури идеи и неизменно доказателство, че за човешкото въображение няма граници. Първото по рода си събитие е организирано във Виена през 1992 г. и оттогава досега е посетило над 45 държави по света, а общият брой състезания е над 145. Вече хиляди дръзки участници по света са изграждали своето уникално и невиждано летателно чудо.

Най-дългият прелет, осъществен само с човешката сила и воля, е от феноменалните 78,64 метра, постигнат през 2012 година в Лонг Бийч, Калифорния. Най-посетеното състезание е това в Лондон, Великобритания, през 2003 година – 350 000 души, а зрителите на живо през годините са над 8 милиона души.

Набирането на идейни проекти е до 25-ти април, а самото състезание е планирано за 2 юли. Подробна информация за надпреварата можете да откриете тук.

Снимка: Red Bull Flugtag
Снимка: Red Bull Flugtag

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *