• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 49%
  В гимназията по дървообработване ще учат и работят
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: live.varna.bg
  Снимка: live.varna.bg

   

  Дуално обучение ще бъде въведено в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов” във Варна. Гимназията, която след влизането в сила на Закона за предучилищното и училищното образование става общинска, е член на Българската камара на дървообработващата и мебелна промишленост. Въвеждането на дуално обучение е в резултат на съвместните усилия между общината, Регионалния инспекторат по образование и ръководството на училището.

  На база на проучване на образователните системи в Австрия и Северна Италия, на придобития опит от работа по проекти по „Еразъм +”, учителският екип ще разработи нов учебен план за следващата учебна година, който чрез Регионалния инспекторат ще бъде представен за утвърждаване от МОН.

  В първата група обучаеми ще бъдат включени ученици по професия „Организатор в дървообработването и производство на мебели”, специалност „Мебелно производство”, навършили 16- годишна възраст. Те трябва да заявят писмено желанието за дуално обучение, както и писмено съгласие на родител. Подборът ще бъде извършван по определени критерии, разработени от гимназията, съвместно с работодателите. Планирано е приемът да бъде обявен на 15-ти юли 2016г.

  До момента готовност за прилагане на обучение чрез работа са заявили три фирми, произвеждащи сауни, сглобяеми къщи, мека мебел и предлгащи разкрояване и кантиране на мебелни плоскости и 3D проекти за клиенти. Интерес е проявен и от фирма, специализирана в изработването на декоративни мебелни детайли.

  Съгласно нормативната база работодателите сключват трудови договори с учениците и искат разрешение за постъпване на работа. Учениците, обучаващи се чрез работа, ще получават възнаграждение, осигурено от работодателите и Община Варна, съобщиха от дирекция „Образование и младежки дейности”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg