• Varna
  8°
  ясно небе
  Влажност: 87%
  Вятър: 3m/s E
  Варна спечели класацията на слушателите за най-добър град за живеене
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Кой ще е най-добрият град на България за 2015-а г. ще стане ясно в края на месеца

  В оспорвана битка с Бургас Варна спечели класацията “Най-добър град за живеене” на слушателите на Дарик радио. Двата морски града бяха с голяма преднина пред останалите си конкуренти по време на цялото гласуване. Обратът настъпи едва в последния ден на гласуването, когато Варна изпревари Бургас и спечели с 41,69% срещу 35,03%.

  Кой ще получи голямата награда “Най-добър град за живеене” обаче предстои да стане ясно на специална церемония в столицата в края на месеца. Титлата е резултат на национално проучване, създадено преди 9 години от Дарик радио и вестник “24 часа”. То се провежда по специална методология, съчетаваща обективни и субективни критерии.

  Екипите на двете медии не просто класират градовете, но внимателно изследват тяхното развитие по над 25 критерия – използват обективни данни, но и отчитат субективните възприятия. “Със сигурност ниското ниво на престъпност, добрите икономическите показатели, възможностите за стартиране на бизнес, ефективният транспорт, услугите и добрите места за обяд/вечеря или разходка в парка са тези, които накланят везните в едната посока. Но има и други фактори, които ни помагат да се чувстваме добре на едно място и не толкова добре на друго”, обясняват организаторите.

  Отделни награди получават градовете, спечелили он лайн гласуването на слушателите на Дарик радио и на читателите на вестник “24 часа”. Към полунощ на 25 март, когато беше крайният срок за едномесечното гласуване, Варна спечели в анкетата на Дарик, а Русе тази на в. “24 часа”.

  “Промените във Варна през последната година са видими – нов пешеходен ринг, пеещ шадраван в центъра, изцяло асфалтирани булеварди, над 200 нови детски площадки, ремонтирана спортна зала. Наред с видимите промени, са направени инвестиции и в много важни за бита на варненци придобивки – ново депо за преработка на отпадъци, нова пречиствателна станция, нова канализация в някои от кварталите”, заяви в началото на кампанията кметът на Варна Иван Портних.

  В интервю за Дарик той каза, че само за две години е наваксано много. Привлечени са над 300 млн. лева по европейски проекти, още над 60 млн лева са отпуснати от правителството са различни обекти. Усилията вече са насочени към 2017-та година, когато Варна ще бъде Европейска младежка столица.

  Амбициите на Иван Портних са до 1-2 години Варна да възвърне лидерската си позиция сред българските градове.

  1 коментар

  1. Михаела

   Всеки човек знае , че Варна не е за тази награда!!!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *