• Варна
  10°
  разкъсана облачност
  Влажност: 40%
  Вятър: 11m/s ENE
  Серия земетресения разтърсиха Балканския полуостров
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  zemetresenie

  Последното е от тази нощ с магнитуд 5,2  край бреговете на Гърция

  Земетресение с магнитуд 5,2 е настъпило край бреговете на Гърция, съобщи Геологическият топографски институт на САЩ – USGS. Епицентърът на труса е бил разположен на 72 км югозападно от остров Закинтос на дълбочина от 15 км.

  В последните да дни поредица от земетресения разтърсиха Балканския полуостров. Трус с магнитуд 4.4 стана в района на Дурас, Албания в неделя в 3:10 след обяд, съобщи Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, цитирана от радио Фокус. Епицентърът е на 12-15 км от Дурас в акваторията на Адриатическо море.

  Съобщава се и за сериозно разтърсване на покъщнина. Интензивността в Дурас е от V степен по 12-степенната скала. Сътресения от IV степен са усетени от жителите на столицата Тирана, разположена на тридесетина километра от епицентъра. Земетресението е усетено и на 130 км от епицентъра в Подгорица, столицата на Черна гора.

  Вечерта същия ден, в 19:50, земетресение с магнитуд 4.3 е усетено в Северна Сърбия. Епицентърът е на 60 км северно от Белград, в района на Зренянин – град в автономна област Войводина. Градът е изграден край река Бегей, идваща от румънски Банат и вливаша се в р. Тиса. В земетръсната история на района максималните трусове са с магнитуд около 5.

  Земетресения не забравят териториите и на други балкански страни. Няколко минути след 8 часа сутринта в неделя е регистрирано земетресение с магнитуд 3.0 в граничния район между България, Гърция и Турция. В 20:06 вечерта на същия ден северно от Якоруда, в Рила планина, става земетресение с магнитуд 2.9. Последните две земетресения са в слабо населени места и с неголям магнитуд.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg