• Varna
  8°
  слаб дъжд
  Влажност: 93%
  Вятър: 5m/s E
  Прокуратурата проверява за тесни тротоари
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив
  Снимка: © Varnautre.bg/ архив

   

  Павилиони, коли и летни тераси на заведения заемат тротоарни площи и възпрепятстват пешеходците

  Апелативната прокуратура във Варна започна проверка за стеснени тротоари в морския град, които препятстват движението на пешеходци, майки с детски колички и инвалиди, от което произтичат рискове за възникване на пътно-транспортни произшествия. Инспекцията е по сигнал на гражданин.

  В едни от случаите тротоарите са заети от търговски обекти, най-често павилиони за вестници, цигари и алкохол като „Лафка“, които заемат почти изцяло тротоарните площи на автобусните спирки във Варна, а в други – от летни тераси на ресторанти, изградени върху площите за преминаване на пешеходци.

  Препятствие за пешеходците се явяват и стълбища на сгради, проектирани неправилно, които също отнемат от тротоарните площи, както и неправилно паркирани или временно спрели автомобили. Съществен проблем, свързан с безопасността на движение по пътищата, е липсващата или заличена пътна маркировка на пешеходните пътеки, пряка отговорност за които носят общинските служби и сектор „Пътна полиция – КАТ“.

  Заради факта, че проблемът е актуален за всички по-големи градове, апелативният прокурор е разпоредил проверката да се извърши от шестте окръжни прокуратури и 20-те районни прокуратури на територията на Варненския апелативен район до 31 май 2016 г.

  3 коментара

  1. доницети

   Браво на този гражданин!
   Да проверят и глупостите които натвориха покрай велоалеите и подмяната на заслоните по спирките, че пешеходците трябва да се промъкват между заслона и велосипедиста.
   Обаче нали са дупе и гащи властите, колкото и от правосъдната система да тръбят, че видите ли те искат ама другите не им дават да са независими, нищо нередно няма да намерят- аз не съм чувал някъде да има записано колко минимум широк трябва да е един тротоар.

  2. ТодоровСМ

   много интересно дали прокурорите ще видят и заведенията които са узурпирали както тротоарите така и велоалеите. Пример ,тръгнете по Княз Борис от МакеДоналдс посока ВИНСа ,то не е сръбски годзили и прочие дори саксиите и колите им за доставка са в/у алеи и тротоари. Графит специално поставят кофи за боклук,а колите…. Велоалеите— как да е,ще завиеш някак ама как майки с деца да минат,а с количка за близнаци- никакъв шанс. Слава богу шофьорите им влизат в положение/ е поне тези с варненска регистрация/

  3. Иван П.

   Сигналът всъщност е ОСНОВНО заради зле проектираните ВЕЛОАЛЕИ! Разбира се в придворни сайтове като този няма да го прочетете това!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *