• Варна
  9°
  тъмни облаци
  Влажност: 43%
  Как се шегуват учените?
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  1316829447_3-headed-dragon-3

  Чувството за хумор не е чуждо и на тези, за които сме свикнали да мислим, че прекарват дните си (и нощите) над дебели книги и в изнурителни опити. Ето как се шегуват учените:

  1. Зеленият змей се завръща

  Представители на семейството на огнедишащите многоглави, които народът нарича дракони, наистина са съществували в древността. Възможно е в близкото бъдеще те да се завърнат в резултат от неприятностите с климата, които в наши дни преживява планетата. Това заявиха група зоолози от Англия и Австралия, и то не къде да е, а в списанието Natura, признато за лидер в борбата с всяка проява на лъженауката.

  dr

  Авторите обръщат внимание на факта, че драконите присъстват в много от митовете и легендите на различните народи и култури. Независимо от анатомичните различия на митичните същества (броят на главите, който понякога се свежда само до една глава, често отсъстват крила или пък огнено дихание) може да се каже, че става дума за видообразуване.

  В хода на изследванията се изяснило, че истинският рай за драконите е бил през ранното средновековие. Учените обясняват това с необикновено топлия климат по онова време в Европа и с изобилието на рицари – любимата храна на огнедишащите твари.

  Всичко това довело до неимоверно увеличение на популацията на драконите в Западна Европа.

  Когато не останали рицари и започнало застудяване, известно като Малък ледников период, продължил от XIV до XIX век, драконите, както и писмените свидетелства за тях започнали да се срещат все по-рядко, докато не изчезнали съвсем. Учените предполагат, че по силата на новите обстоятелства на драконите не им оставало нищо друго освен да изпаднат в летаргия – често срещано състояние при студенокръвните.

  Според изследователите периодът на Великата летаргия при европейските дракони от време на време прекъсва. Има свидетелства за така нареченото Второ пробуждане (1680 – 1690 г). Сериозните изследователи, осмелили се да огласят възраждането на заплахата от древността, са били осмивани и преследвани.

  Така или иначе при наличието на глобално затопляне по цялата планета и увеличилата се популация на рицарите, според авторите, ще доведе до неизбежното – периодът на Великата летаргия ще остане в миналото и драконите ще се пробудят за нови асоциални безчинства.

  Учените не дават рецепти как да се справим с надвисващото бедствие, но човечеството трябва да предвиди европейска програма за защита от огнедишащите твари. Предвид това, че драконите все пак са с магически произход, редно е да се учредят подразделения на магическите науки, каквито вече съществуват в много страни и подобно на рицарите процъфтяват.

  2. Голям адронен хумор

  Учените от Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), работещи в Големия адронен колайдер разказват, че новите експерименти са доказали съществуването на Силата, която притежават джедаите и ситхите от вселената на “Междузвездни войни”.

  Бен Кеноби от Университета Мос-Айсли на Татуин заявил, че именно Силата дава на изследователите, изучаващи физиката на елементарните частици, сила да се занимават с любимата си работа. Има обаче и недоволни. Така, например, търсещият тъмна материя изследовател Дейв Вейдър по време на пресконференцията изглеждал явно разстроен и дишал тежко.

  Подчертава се, че професор Вейдър и неговите колеги продължават изучаването на тъмната страна на Стандартния модел. Много са желаещите да се присъединят към неговата група.

  3. Катапулт в небето

  Британските учени, чийто изследвания в повечето случаи и без друго напомнят игра, този път се пошегуваха твърде скромно. Те съобщават за катапулт с гигантски размери, с чиято помощ може да се изстреля в космоса всякакъв обект направо от Земята. По този начин учените предлагат да се откажем от космическите апарати и съобщават, че са успели да осигурят финансиране на стойност 500 млн паунда.

  Изпитанията на иновационното устройство са изършени не къде да е, а на космодрума Байконур.

  По време на изпитанията в космоса било изстреляно замразено пиле. Съобщава се, че при навлизането в стратосферата скоростта му е била над 29 хил. км/час. През 2016 година изследователите планират използването на катапулта за изпращането на морско свинче в Международната космическа станция.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg