Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Как да използваме търсачката Google като истински професионалисти
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

В ерата на цифровите технологии и скоростния интернет можем да намерим всякаква информация. За няколко минути откриваме рецепти за вкусен десерт или пък се запознаваме с теорията за корпускулярно-вълновия дуализъм. Често обаче се случва да отсяваме информацията в продължение на часове. Предлагаме ви десетте най-ефективни начина, които ще ви помогнат да откриете нужния ви материал само с две кликвания.

1. Или едното, или другото

Понякога не сме уверени, че правилно сме запомнили или чули необходимата ни информация. Не е проблем! Просто въведете няколко близки варианта, използвайки знака “I” или английското “or”, а след това изберете подходящия резултат.

1
2. Търсене по синоним

В случай че трябва бързо да намерите сайта по определена тема, а не просто конкретна фраза, поставете символа «~». Например, резултатите от търсенето на “здраве ~ храна” ще ви помогнат да се запознаете с принципите на здравословното хранене, с полезни рецепти и продукти, а така също ще ви предложат подходящите ресторанти. Ако не намирате знакът ~ на клавиатурата си, използвайте картинката на клавиатура в прозореца за търсене на Google.

2

 

3. Търсене в сайта

Случва се да прочетем интересна статия в даден сайт, а след време искаме да споделим полезната информация с приятели или просто да я прочетем отново. Тогава на помощ идва търсенето вътре в сайта. За целта първо въвеждаме адреса на сайта, а след това – ключовите думи или цялата фраза.

3
4. Силата на звездичката

Когато паметта ни иневерява и безнадеждно губим думи или цифри от фразата, на помощ ни идва знакът «*». Поставете я на мястото на забравения фрагмент и ще получите нужните резултати.

11

5. Много пропуснати думи

Ако сте забравили не една дума, а половин фраза, опитайте се да напишете първата и последната дума, а между тях – AROUND ( примерен брой на пропуснатите думи ).

5

6. Времеви рамки

Понякога на всяка цена ни е нужно да се запознаем със събития, случили се в определен период от времето. За целта към основната фраза добавяме времеви рамки, означени с три точки. Например, искаме да знаем какви научни открития са били направени през 1900…2000 г.

6

 

7. Търсене по название или цитат ( препратка )

За да може търсачката да намери ключовите думи в названието на статията, въведете думата «intitle:» преди запитването без интервал, а за търсенето на дума в цитата – «inurl:».

7

 

8. Подобни сайтове

Ако много ви е допаднал някой сайт и искате да намерите аналогичен сайт, въведете «related:» преди изписването на адреса му.

8

9. Цяла фраза

Най-простият и ефективен начин да се намери нещо конкретно и именно в този ред, в който сте го въвели, е да сложите в кавички цялата фраза.

9
Например, ако искате да въведете най-забавен текст – търсачката ще ви покаже резултатите за Юнай-забавен” и за “текст” в произволна последователност. Ако обаче въведете “най-забавен текст” – ще бъдат показани само тези резултати, в които има тези три думи именно в този ред. Този метод е особено подходящ при търсенето на текст от песен или друг литературен текст, но ние знаем само една фраза.

10. Ненужните термини

За да изключите ненужния термин при търсене, достатъчно е да поставите пред него знак минус. Например, ако търсите сайт за книги, но не за да ги купувате, опитайте се да изключите ненужния термин.

10

 

Материалът е преведен от adme.ru

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *