• Varna
  13°
  ниска облачност
  Влажност: 62%
  Вятър: 6m/s WNW
  Гърция връща мигранти на Турция
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Гърция започва да връща мигранти в Турция по силата на споразумението, сключено между Европейския съюз и Турция.

  Първият ферибот с мигранти отплава от Гърция за Турция рано тази сутрин, съобщиха световните агенции, цитирани от bTV. Автобуси със стотици мигранти за депортиране в Турция пристигнаха на гръцките пристанища на островите Лесбос и Хиос рано сутринта.

  Договорът между Турция и ЕС беше подписан на 18 март тази година и неговата цел е да се ограничи притокът на нелегални мигранти към Европа.

  За миналата година общият брой на регистрираните мигранти, които са дошли в Европа, е 1,800 млн. души. На месец през 2015 г. европейските граници са преминавали между 100 и 150 хиляди чужденци.

  В замяна на приетите нелегални мигранти от Гърция ЕС предложи на Анкара финансова помощ и политически отстъпки, включително ускоряване на преговорите за членство в ЕС. 400 нелегални мигранти ще бъдат върнати още днес, а броят им ще се увеличава.

  В Турция ще бъдат връщани хората, чиито искания за убежище са преценени като неприемливи и тези, които не са поискали защита. Това са преди всичко мигранти от Афганистан, Пакистан и Мароко.

  Същевременно от Турция в ЕС ще бъдат пряко преселвани сирийски бежанци – същият брой, тъй като размяната е договорена „човек за човек”. Сирийците ще бъдат качвани в самолети към конкретни страни от ЕС.

  Говорители на Европейската комисия, цитирани от БТА, казаха, че днес ще бъде съобщено коя държава от ЕС колко сирийски бежанци от Турция ще приеме. Готовност са изразили близо половината страни в съюза, сред които и България.

  Германия заяви готовност да приеме на първо време 1600 мигранти.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *