• Варна
  4°
  ясно небе
  Влажност: 38%
  Вятър: 3m/s SSW
  Почистваме пролетно Варна за седмица
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Обработват срещу кърлежи паркове и дворове на училища и градини

  Пролетно почистване под надслов “Да почистим заедно и да дадем пример на децата си” ще се проведе във Варна от 11 до 17 април. Акцията ще обхване градските обществени територии – междублокови пространства, детски и спортни площадки, паркове и други. За доброволците са осигурени ръкавици и чували за смет от районните администрации. В дните на пролетното почистване Общината ще съдейства за своевременното извозване на събрания боклук.

  По предварително подадена заявка ще се осигуряват контейнери за събиране на отпадъците от обществените територии, съобщиха от сектор “Екологичен контрол” в дирекция УСКОР към Община Варна. Специалистите напомнят, че в контейнерите за битови отпадъци не трябва да се изхвърлят строителни материали и излезли от употреба електрически уреди, да не се кастрят, режат и премахват клони на дървета и храсти без разрешение. Нежелателно е и паркирането на автомобили пред кофите за смет. Телефоните за координиране на дейностите по почистване могат да бъдат видени тук.

  Същевременно от началото на месеца започна пролетната дезакаризация на терени с обществено значение. В парковете обработките ще се извършват в ранните утринни часове, когато посещаемостта е слаба, и при подходящи климатични условия /температура, влажност, вятър, валежи/. Дворовете на учебните заведения ще се третират в последните два дни на ученическата ваканция, за което директорите ще бъдат уведомени предварително. Дворовете на детските заведения ще бъдат обработвани след предварително уведомление на директор или друго отговорно лице.

  Използваните биоциди при обработките са предназначени за битова употреба, микрокапсулирани, с ниска токсичност. Третираните площи ще се обозначават с предупредителни табели. Дезакаризацията трябва да приключи до 12 април.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *