• Варна
  3°
  ясно небе
  Влажност: 44%
  Вятър: 2m/s SSW
  Махат траурен магазин от храм в централните гробища
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  ОП “Спорт Варна” ще управлява Юнашкия салон за срок от пет години

  Траурният магазин в храма на територията на централните гробища във Варна няма да се помещава там. Това предложение одобриха съветниците от комисията по собственост към Общинския съвет. За целта договорът между общинската фирма „Обреди” и Църковното настоятелство на Катедралния храм „Свето Успение Богородично” за ползването на помещението под наем, който изтича в края на май тази година, няма да бъде подновяван.

  До преди десет години църквата се е ползвала от „Обреди”. Издирени документи обаче показали, че тя е собственост на Варненската и Великопреславска митрополия и общината е върнала сградата. След това общинската фирма сключила договор за ползване на част от параклиса под наем, който се преподписва от години.

  Инициатива за промяната е на известния варненски шегобиец и председател на партията на българските мъже Росен Марков, който съдейства и преди години за връщането на храма на Църквата. Той декларира пред местните парламентаристи, че в параклиса ще се извършват само траурни дейности. В момента заради разделената на две духовна обител при погребения близките на покойниците остават навън, заяви Марков, който показа и снимки.

  Той информира, че „Обреди” изгражда в съседство магазин, който до началото на май ще бъде завършен. Същевременно има идея за подобряване състоянието на църквата и премахване на разделителната стена. За това има и становище от експерт от район „Младост”, което според някои съветници не е достатъчно, тъй като представлява само резултати от оглед, а не експертиза по същество. Собственик на имота е Църквата и тя решава какви дейности да предприеме, отбеляза Марков, който все пак подчерта, че е готов да участва финансово в ремонта.

  Общинското предприятие “Спорт Варна” ще управлява Юнашкия салон за срок от 5 години, реши още комисията. Помещение на втория етаж пък ще бъде ползвано от Министерството на младежта и спорта.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *