• Варна
  6°
  ниска облачност
  Влажност: 56%
  Вятър: 2m/s N
  НАТО създава Черноморски флот
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Да се създаде постоянен флот на НАТО в Черно море, предлага военният министър на Румъния Михнеа Моток. Решението трябва да бъде взето на срещата на върха във Варшава през юли, предаде ТАСС, цитирана от Offnews.bg. В състава на флота може да се включат бойни кораби на Украйна и Грузия. В интервю за hotnews.ro министърът се изказва за “засилено сътрудничество” на страните от пакта в Черно море.

  По силата на конвенцията от Монтрьо от 1936 г., военните кораби на нечерноморските държави, които преминават през проливите, за да навлязат в Черно море трябва да бъдат с водоизместимост до 15 000 тона, или да бъдат не повече от 9 на брой, но с общ тонаж не повече от 30 000 тона. Конвенцията не забранява изрично преминаването на самолетоносачи през Проливите, но ограничението за тонажа съгласно чл. 14 за нечерноморските страни осуетява присъствието на модерни самолетоносачи, без да се наруши Конвенцията.

  Освен това корабите на нечерноморските държави не може да пребивават повече от три седмици. Затова румънският военен министър предлага да се създаде платформа на НАТО за морски учения, които да бъдат постоянни и да гарантират достатъчно силно присъствие на съюзниците в Черно море. Според Моток така ще се осъществи засилено присъствието на други нечерноморски страни, сред които на първо място е САЩ.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg