• Varna
  5°
  разкъсана облачност
  Влажност: 75%
  Увековечиха варненски архитект със скулптура на ларгото
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: © Varnautre.bg

   

  Архитект Дабко Дабков е проектирал едни от най-красивите сгради на морската столица

  Паметник на архитект Дабко Дабков, проектирал едни от най-красивите варненски сгради, украси центъра на града. Статуята на архитекта аристократ, както е бил наричан от съвременниците си, е монтирана на пейка на бул. „Княз Борис I” точно пред хотел „Мусала” – една от най-емблематичните му сгради. Предстои бронзовата скулптура, чийто автор е Веселин Костадинов, да бъде официално открита.

  Архитект Дабков оставя на Варна богато наследство от над 350 частни къщи и вили, хотели, банки, обществени и индустриални постройки, повечето от които днес са със статут на архитектурни паметници. Той е проектирал и Аквариума, Турската баня, Македонския дом, а съвместно с арх. Стефан Венедикт Попов и внушителното здание на Търговско-индустриалната палата, в което се помещава щабът на Военноморските сили.

  Основен инициатор за паметник на арх. Дабко Дабков в морската столица е варненското историко-архитектурно дружество „Наследство“. Неговият зам.-председател Християн Облаков е и най-запаленият изследовател на живота и творчеството на арх. Дабков. Едва 20-годишен Облаков му посвещава книга. Преди време бе организирана и безплатна обиколка за варненци и за туристи „По стъпките на арх. Дабко Дабков“ – част от проекта „Непознатото минало на Стара Варна“.

  Дабко Дабков е роден в Трявна на 21 януари 1875 г. Още докато е малък семейството му се преселва във Варна. Следва архитектура в Мюнхен, Германия. Завръща се във Варна през 1899 година и през следващите години, които се характеризират с усилено строителство и благоустрояване на града с площади, булеварди, улици и здания, се отдава на проектиране на сгради.

  Включва се и в различни обществени инициативи. Участвал е в ръководството на Българското инженерно-архитектурно дружество (БИАД) в София, бил е и постоянен член и председател за един мандат на Варненска техническа служба и член на Ротари клуб.

  След деветосептемврийските промени получава присъда от 10 години затвор от Народния съд. Национализират голяма част от имуществото му и го лишават от правото да работи като архитект. През 1945 г. на 70-годишна възраст умира във Варна.

  Прочетете още за архитект Дабко Дабков и неговите сгради

  varna IMG_3917

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *