• Varna
  12°
  ниска облачност
  Влажност: 71%
  Вятър: 6m/s WNW
  Холандия решава с референдум присъединяването на Украйна към ЕС
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  © Pixabay
  © Pixabay

  В Холандия от 7:30 местно време (8:30 българско) започна гласуването на консултативния референдум относно споразумението за асоциация между Украйна и ЕС, предаде Укринформ, цитирана от радио Фокус.

  По време на гласуването холандците ще решат дали подкрепят решението на правителството и парламента си да ратифицират споразумението за асоциацията Украйна-ЕС. Холандия е единствената държава от ЕС, която все още не е ратифицирала споразумението. Документът бе гласуван и от двете камари на холандския парламент. Но според закона на страната, практически всеки гласуван от парламента документ може да бъде издигнат на референдум, стига за това да съберат поне 300 хил. подписа.

  Референдумът е консултативен и властите могат да вземат решение независимо от резултатите му. Допитването ще се смята за състояло се, ако на него гласуват поне 30% от избирателите.

  По данни на Избирателния съвет на Холандия избирателите ще могат да гласуват на около 8000 участъци в страната. „Практически всички участъци ще отворят в 7:30 сутринта. Ще бъдат затворени в 21:00%, съобщи прес-секретарят на съвета Хелен Херман. Официалните резултати от референдума ще бъдат обявени на 12 април, но още тази вечер холандските медии ще публикуват предварителни резултати.

  1 коментар

  1. SSS

   Какво “присъединяване”? Асоциирането не е присъединяване, неграмотни селтаци…

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *