• Varna
  5°
  разкъсана облачност
  Влажност: 75%
  Вятър: 2m/s NE
  Три камери пазят скулптурата на Дабко Дабков
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  dabko dabkov peika
  Снимки: © Varnautre.bg

  Варненци се наредиха на опашка, за да се снимат приседнали на пейката до архитекта

  Три видеокамери са монтирани, за да пазят от вандали и крадци на метали скулптурата на архитект Дабко Дабков, която днес беше открита на бул. „Княз Борис I”. Това предупреди кметът Иван Портних и обеща безкомпромисно отношение към всички, които рушат паметниците на културата в града – било поради хулигански подбуди или от нездрав инвеститорски интерес.

  Откриването на паметника на именития варненски архитект неочаквано се превърна в изключително значимо събитие за варненци. За първи път на наглед протоколното мероприятие се събраха десетки хора, дошли просто от любопитство или да споделят положителната емоция със съгражданите си. Час след официалната част хора чакаха на опашка, за да се снимат приседнали на пейката до архитекта, станал символ на Стара Варна.

  Тук бяха и много от членовете на фейсбук групата “Стара Варна”, която всъщност е инициатор за поставянето на паметника, и изследователят Християн Облаков (третият отдясно наляво), който води безплатните обиколки “По стъпките на арх. Дабко Дабков”.

  dabko dabkov peika arhitekt

  Бронзовата фигура на Дабко Дабков е поставена пред една от най-емблематичните му сгради – хотел “Мусала”. Погледът на архитекта пък е обърнат към двуетажната сграда на ъгъла на бул. „Княз Борис I” и площад „Варна”. Тук е било неговото архитектурно бюро след завръщането му от Първата световна война. Тук той е работил върху сградите на флота, Икономическия университет и много други, превърнали се в най-ценното богатство на Варна.

  dabko dabkov peika

  Автор на скулптурата е Веселин Костадинов.

  pametnik arhitekt dabko dabkov (7)

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *