• Varna
  14°
  ниска облачност
  Влажност: 50%
  Вятър: 5m/s WNW
  Парламентът на Македония се саморазпусна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Парламентът на Република Македония се саморазпусна с цел провеждане на предсрочни парламентарни избори на 5 юни. Решение за това бе взето на 23 февруари. Председателят на парламента Трайко Веляноски обяви, че с това приключва мандатът на сегашния парламентарен състав. Представителите на СДСМ не присъстваха на заседанието, предадоха македонските агенции, цитирани от БГНЕС.

  СДСМ няма да участва в изборите на 5 юни, обяви лидерът на СДСМ Зоран Заев след разпускането на парламента. “Без свободни избори няма свобода. От месеци се борим за свободни избори и принципа “един човек – един глас”. Споразумението за изход от политическата криза в страната беше за това. Никола Груевски го скъса. Няма медийна реформа, продължава да се оказва политически натиск, избирателните списъци не са изчистени. В името на гражданите, СДСМ няма да участва в тези фалшиви избори“, заяви Заев.

  На 15 януари премиерът Никола Груевски подаде оставка, за да изпълни тази задължителна точка от междупартийното споразумение, подписано на 15 юли 2015 г. Съгласно документа и. д. премиер, който да оглави временното правителство, стана генералният секретар на управляващата ВМРО – ДПМНЕ Емил Димитриев. Парламентаристите гласуваха за разпускане на парламента на 18 януари. Тяхното решение трябваше да влезе в сила на 24 февруари, но бе отложено за 7 април. По тази причина и предсрочните парламентарни избори, които първоначално бяха насрочени за 24 април, също бяха отложени за 5 юни.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *