Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Музикалното училище влиза в 21-ви век с 3,6 млн. лева
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

muzikalno uchilishte

 

В МРРБ ще бъде подписан първият договор за реализация на проект по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г.

На официална церемония в понеделник, 11 април, в Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по първото одобрено проектно предложение по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020 г. Той е за реконструкция и модернизация на Национално училище по изкуства “Добри Христов”- Варна, съобщиха от Министерството. Договорът ще бъде подписан в присъствието на министър Лиляна Павлова от заместник-министър Деница Николова, ръководител на Управляващия орган на ОПРР, и министъра на културата Вежди Рашидов.

Проектът на стойност над 3,6 млн.лв. се реализира в рамките на процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-3.001 “Култура и спорт в училище” с конкретен бенефициент Министерство на културата.

Национално училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна е държавно училище под управление на Министерство на културата на Република България. В училището се обучават над 690 деца и се изучават специалности в 4 професионални направления. Сградата е паметник на културата.

Досега Музикалното училище не е ремонтирано основно и всяка година се извършва освежаване на интериора, както и асфалтиране и поддържане на училищния двор. От години оградата на училището е “тръгнала да пада” – наклонена и с пукнатини.

На 25 февруари тази година Национално училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна, чества 71 години от откриването на учебните занятия и то е първото извънстолично музикално учебно заведение в страната.

frenski devicheski kolej2
Френският девически колеж “Сент Андре”, ул. “Стефан Караджа” 34, 1902 г. | Снимка: ref.blog.libvar.bg

 

Сградата на ул. “Стефан Караджа” е строена през 1902 година за Френския девически колеж “Сент Андре” по молба на френската учителка Елена Кастекс и по проект на италианския архитект Мариано Пернигони. Тогава е построена само лицевата част към ул. “Стeфан Караджа”. През 1909 г. отново по проект на арх. Пернигони са построени двете крила на училището, а след това и физкултурният салон. През 1919 г. Френският дввически колеж се мести в сградата на “Сливница”, превърната през 1945 във Военна болница.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *