• Varna
  18°
  ниска облачност
  Влажност: 72%
  Вятър: 4m/s WSW
  Следите на хакерската атака за Панамагeйт водели към Европа
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Следите на хакерската атака, довела до проникване с взлом в компютърната система на панамската юридическа фирма “Мосак Фонсека”, водят към Европа, Това съобщи един от партньорите основатели на фирмата Рамон Фонсека за Асошиейтед прес. “Не мога да кажа повече, защото по това дело в момента се води разследване”, каза юристът, цитиран от ТАСС.

  Фонсека каза още, че неговата фирма предпочита да няма работа с граждани на САЩ. С това се обяснява незначителният брой имена на американци в т. нар. “Панамски документи” за офшорките, публикувани преди няколко дни от Международния консорциум на разследващи журналисти. Юристът поясни още, че той и неговият партньор Юрген Мосак по традиция имат работа с клиенти в страните от Европа и Латинска Америка, предаде БТА.

  От публикуваните документи става ясно, че 3500 собственици на акции на офшорни компании (при регистрацията) са представили на фирмата адреси в САЩ. Това обаче не значи, че тези лица са американски граждани, писа по-рано вестник “Ню Йорк таймс”. Външната министърка на Панама Исабел Сейнт Мало де Алварадо каза, че нейното правителство се отнася сериозно към воденето на финансовата и юридическата дейност и действията на една частна фирма не следва да се приравняват към държавата.

  В интервю за телевизионния канал “Телеметро” тя добави, че администрацията на президента Хуан Карлос Варела се ръководи от принципите на прозрачността и нулевата толерантност към нарушенията. “Ние няма да позволим за Панама да съдят по публикации, свързани с работата на една адвокатска кантора. Действията на тази фирма трябва да бъдат разграничени от действията на Република Панама”, подчерта Исабел Алварадо.

  Панамското правителство обяви създаването на международна експертна комисия, която да препоръча начини за повишаване на прозрачността в офшорната финансова индустрия на централноамериканската страна.

  Президентът Хуан Карлос Варела се опитва да укрепи доверието във финансовата индустрия на Панама след изтичането на 11,5 милиона документа от панамската правна фирма “Мосак Фонсека”, помагала за създаване на офшорни компании на богати и известни хора от целия свят.

  Той каза, че установените от комисията факти ще бъдат споделени с други държави, за да могат да бъдат предприети съвместни действия за повишаване на прозрачността в правните и финансовите центрове по света.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *