• Варна
  6°
  ниска облачност
  Влажност: 24%
  Вятър: 4m/s WSW
  Дариха варненци с фиданки за залесяване
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Пътуваща изложба за гората гостува в морската столица

  Стотици фиданки за залесяване, осигурени от горски разсадник в община Балчик, бяха раздадени на варненци по повод Седмицата на гората. Инициативата е в рамките на пътуващата изложба „Подобри гората”, чиято спирка днес е във Варна. Експозицията бе подредена на входа на Морската градина, където бе изградена и интерактивна стена.

  Снимка: Североизточно държавно предприятие
  Снимка: Североизточно държавно предприятие

  „Горите в България са около 40% от територията на страната. С това богатство можем само да се гордеем. Наш дълг е да го пазим и развиваме, така че и децата ни да се радват на даровете на природата, които са ни завещали дедите ни и колегите, работили за благото на гората”, заяви при откриването на изложбата директорът на Североизточно държавно предприятие инж. Веселин Нинов.

  Той отчете, че дървесината, която гората ни дава за направата на мебели и други продукти, изхранва хиляди семейства, но наред с това горите са среда за живот с безброй екологични ползи и предлагат прекрасни условия за отдих и туризъм.

  От своя страна зам.-кметът Христо Иванов припомни, че Община Варна разработи няколко проекта за нови паркове – в кв. „Възраждане” и в „Младост”. Приключва процедурата и за ПУП на парка в „Аспарухово”. Така ще се увеличи значително площта за отдих, ще се засадят много дръвчета, ще се извърши зацветяване, ще се създаде уютна среда”, подчерта Иванов.

  „През миналата година реализирахме и сериозен ремонт в историческата част на Морската градина, където се преобразиха и алеи, и кътчета за отдих. През следващите години имаме сериозната задача да направим проект, въз основа на който след съответните съгласувания да се извърши реставрация на трайната растителност. Това е изключителна среда, към която ще се отнесем с много внимание и грижа”, категоричен бе заместник-кметът.

  Той благодари и за подаръка, който Държавно горско стопанство „Варна” осигури за общината – сет от дървена масичка и пейки. СИДП се ангажира да съдейства и за залесяването в новите паркове на морската столица.

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *