• Varna
  12°
  ниска облачност
  Влажност: 71%
  Вятър: 6m/s WNW
  Младежката космическа лаборатория изстреля 5 ракети над Варна (фоторепортаж и видео)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Ученици от МГ изстрелват ракети по случай 12-и април (11)
  Снимки: © Varnautre.bg / Ивайло Борисов

   

  Младежката космическа лаборатория изстреля днес 5 ракети над Варна.  Заедно с ръководителя си Костадин Левков учениците от МГ “Д-р Петър Берон” отбелязаха 12-и април, като превърнаха Алеята на космонавтите, подобаващо, в площадка за излитане. Малките ракети, които младите физици сглобиха на място, са изработени от хартия и тежат всичко 10 грама, включително ракетомоделния двигател, задвижван от черен бездимен барут, и парашутната система. Днес те се издигнаха на 400 м височина.

  Заедно с представителите на Младежката космическа лаборатория днес бяха и съучениците им кръжоците по астрономия и експериментална физика, които поднесоха цветя пред паметните плочи на първите космонавти.

  Още утре предстои ново предизвикателство за бъдещите астронавти – варненци заминават за румънския град Сучала, където ще участват в местния етап на Международния конкурс “КенСат”, организиран от Европейската космическа агенция, съобщи за Varnautre.bg ръководителят на лабораторията Костадин Левков. Интернационална комисия от професори ще оценява сателитите, създадени от метална кутийка за напитки “кен”.

  Тенекиените сателити ще бъдат спуснати с парашут от самолет на височина 1 км, като по време на 120-секундното падане по зададена траектория ще събират и излъчват данни за характеристиките на атмосферата – температура, замърсеност, радиоактивност и изобщо всичко възможно, с изключение на вятъра.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *