• Varna
  9°
  разсеяна облачност
  Влажност: 87%
  Вятър: 3m/s NE
  Общината купува рибарското пристанище в “Аспарухово”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  рибарско пристанище варна

  Така трябва да изглежда районът на рибарско пристанище “Варна”.

  Местната администрация иска да закупи и кораб за транспортна линия от квартала до Морска гара

  Община Варна ще купи имоти на държавното дружество „Рибни ресурси” в кв. „Аспарухово”. Става въпрос за терени на брега в района пред руските блокове, върху които е разположено рибарско пристанище „Варна”. Сделката, която ще се осъществи чрез пряко договаряне между общината и държавното дружество, е одобрена на днешното заседание на Министерски съвет. Общината ще плати за имотите  900 000 лв, като само пристанището струва 2,5 млн. лв., уточниха от общинската администрация.

  Терените ще бъдат ползвани за разширение с две платна на ул. „Мара Тасева“, както и за изграждане на пешеходни пасарелки, детски площадки, зони за отдих, атракциони,  скатно залесяване на брега канал море-езеро и свързване на района с Аспаруховия парк.

  Планира се от района на пристанището да бъде разработена морска транспортна линия Аспарухово – Морска гара, като местната власт ще търси възможности за закупуване на кораб чрез проекти по европейските програми или публично-частно партньорство.

  „По време на разговори с министерството на земеделието и храните предложихме да получим от тях три терена, собственост на „Рибни ресурси“, където е базирано пристанището.  Благодаря за подкрепата на тази идея, която е изключително важна за нас, с оглед развитието на Аспарухово“, каза кметът Иван Портних.

  Имотите, които са с площ около 3,5 декара, са били предложени за продажба на търг през февруари тази година, който обаче се е провалил, научи Varnautre.bg. Тогава исканата цена е била в порядъка на 540 хил. лева.

  Средствата от продажбата на недвижимите имоти ще останат в дружеството, като с тях ще се погасят стари задължения.

  5 коментара

  1. Анонимен

   Sdelkata v polza na TIM li ste e pak ili na varnenci?

   • Нъц

    Сори, не позна. В полза на аспаруховци.

   • Анонимен

    Не разбирам това от къде го измисли? Проекта на общината е хубав и дано да бъде реализиран, ще е от полза на всички варненци и гости на града.

  2. Дамян

   Това корабче ако се случи ще е голяма атракция и мисля че ще е в полза както на аспаруховци така и за гостите на града.

  3. Анонимен

   Най после да се направи нещо хубаво и в Аспарухово. Квартала е тих , спокоен , просто прекрасен…..Преди години имаше корабче от Морска гара до фара на Галата ,беше наистина интересно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *