• Варна
  2°
  ниска облачност
  Влажност: 64%
  Александра е удушена още след отвличането й (обзор)
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Александра

  Очаква се в близките дни да бъдат повдигнати обвинения срещу трима

  Да стягат сватба, а не погребение – с тази надежда живяха 20 дни близките на 13-годишната Александра от Провадия. Градчето с 12-ина хиляди жители от вторник вечерта е в ужас след новината, че тялото на изчезналото момиче е намерено сред руините на бивш ресторант.

  Александра Любенова Сивриева е позната в Провадия с мюсюлманското си име – Севджан. Тя е от ромски произход, но семейството й не живее в циганската махала на Провадия. Всъщност родителите й и по-голямата й сестра са в Германия. Майка й и баща й работят там, а каката наскоро станала майка – бебето се родило ден преди от България да дойде страшната вест – Александра е изчезнала. На 22 март сутринта 50-годишната баба на Александра, която се грижи за нея, докато техните са на гурбет, отива до пощата – да изпрати до Германия акта за раждане на по-голямата си внучка, за да запишат бебето. Докато я няма – около 11 часа, Александра става от сън и както е по пижама, мята едно яке и казва на прабаба си, че отива до близкия магазин за кафе. И не се връща. Към 15 часа близките й са вече силно обезпокоени и започват да я търсят по приятели и роднини. 2-3 дни живеят с мисълта, че момичето е откраднато за жена – според ромската традиция, и чакат нишан от бъдещите сватове. Едва на 25-ти подават сигнал в полицията.

  Първоначалната версия на полицаите е същата – Александра е поредната малолетна булка. Те разширяват търсенето в ромските махали в Девня и Синдел. След 10 дни без вест близките вече са сериозно притеснени и започват да обикалят околностите на града – търсят следи от момичето си. Няколко пъти проверявали и пустеещия ресторант “Ловен дом”. За последно в понеделник сутринта. Освен следите от нощуващи там безомници и спринцовки на наркомани не намерили нищо. Във вторник след училище група момчета и идват в запустялата постройка да пушат тайно. Около 17 часа в приземния етаж се натъкват на безжизнено тяло и подават сигнал. Около 17.30 часа кметът Филчо Филев информира полицията за находката.

  “Търсили сме я непрекъснато, вече 20 дни – отиваме на работа, а след това тръгваме да обикаляме за следи от нея”, разазва Светльо Ангелов, който е братовчед на бащата. “Да я върнат, каквото и да са правили с нея, да я върнат жива. През нощта да я хвърлят пред къщи, няма да ги търсим, само да е жива”, не спирала да повтаря бабата на детето. До вторник вечерта, когато страшната вест за намерения труп я поваля на легло.

  В сряда сутринта от прокуратурата във Варна потвърдиха официално, че намереното тяло е на издирваната Александра. Тя е разпозната от майка си, която по-късно вечерта във вторник пристигна от Германия. Ученичката от Провадия беше обявена за национално издирване на 3 април. Тогава у дома се прибра баща й Любен Демиров. След няколко дни на търсене мъжът замина отново за Германия – трябвало спешно да намери пари, за да плати на похитителите на дъщеря си. Любен бил убеден, че момичето му е отвлечено за откуп, дори твърдеше, че получил обаждане от похитителите, които обаче не назовали сума или други условия за особождаване на детето. Казали му да чака. Затова заминал отново – да събира парите. Майката на Александра обаче не издържала на чакането от разстояние, зарязала новороденото внуче и в неделя тръгнала за България. Тук обаче заварила полуживата си от шока майка и новината, че момиченцето й е намерено мъртво.

  Двайсетдневното разследване на изчезването на Александра даде скромен резултат. Установено е, че момичето така и не стигнало до магазина, към който се е било запътило. На улицата било напъхано насила в кола – от кого и в какъв цвят или марка автомобил не се знае. Съседското момче, което я видяло, е със заболяване и забавено умствено развитие. Свидетелят обаче е категоричен, че Александра не влязла доброволно в колата, а преди да бъде натикана в нея, се карала на висок глас с момче на улицата.

  Според показанията на бащата три дни преди изчезването момичето говорило по телефона с баща си и му казало: „Тате, мен ще ме откраднат“. Опитите му да разбере защо малката се чувства заплашена, обаче, ударили на камък – Александра бързо затворила телефона.

  13-годишната провадийка ходела на училище до ноември. След това я спрели – родителите й решили да я вземат при себе си в Германия. Там живеел и приятелят й. Според една от лелите й – Снежана Христова, бабата често споделяла притесненията си, че девойчето все стои на компютъра и във форуми и социални мрежи общува с непознати хора, тревожела се, че малката няма много приятели и рядко излиза с връстници. Напоследък дори все разговаряла във Фейсбук с един и същ мъж. Още на 5 април полицаи са иззели компютъра на Александра, както и телефона и?, от който обаче липсвала симкартата.

  Има задържан по подозрение в съучастие в смъртта на Александра. Полицията работи усилено цяла нощ, каза в сряда по обед вътрешният министър Румяна Бъчварова. Тепърва ще се изяснява какво е участието на задържания. По-късно стана ясно, че обвинения за участие в отвличането и убийството ще получат поне още двама. Според полицейски източници задържани вече са и мъж и жена – съседи и братовчеди на почерненото семейство.

  Това са съседското семейство Красимир и Ивилина Станеви, които делят общ двор с Фатме – бабата на Александра, при която е живеело 13-годишното момиче. Във връзка с изясняването на тежкото престъпление е задържан и братовчед на Красимир – Ахмед Обретенов, по прякор Хъртито, съобщи току-що Блиц.

  Хъртито е свидетелят, видял Александра да се качва „в бронзова кола, металик“. В хода на разследването обаче станало ясно, че 21-годишният Красимир и бременната му жена Иви – на 19 години, са били последните, с които Александра е била заедно. Те пили с нея кафе до магазина, към който се била запътила.

  “Под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна са започнали незабавно процесуално-следствени действия. Воденото до момента от Районната прокуратура в Провадия досъдебно производство за отвличане е взето по компетентност от Окръжната прокуратура във Варна с оглед извършено умишлено убийство на малолетно лице – престъпление по член 116, ал. 1, т. 4 от Наказателния кодекс”, съобщиха още от прокуратурата.

  Все още не са оповестени резултатите от аутопсията, които трябваше да покажат от какво и кога е починала Александра и дали е била оставена в “Ловен дом” вече мъртва. Според една от първоначалните версии момичето е било изнасилено преди да бъде убито. Тялото е било силно разложено и се предполага, че момичето е било убито скоро след отвличането. Починала е от удушаване. Взети са проби от материал изпод ноктите на детето. Предполага се, че то се е съпротивлявало на убиеца си и ДНК-анализ, който ще е готов след седмица, ще даде сериозни улики на обвинителите.

  Полицията все още не дава информация за евентуалните мотиви за убийството. Според лелята на момичето – Мария Йорданова, цитирана от Блиц, в деня на изчезването си Александра е била окичена със златни накити – пръстен, колие, гривна. „Знам, че като са намерили тялото, златата ги е нямало. Не ги знам колко грама са, но само като ги погледнеш, от воле даваш 1000 лева“, обяснява още Мария. И добавя, че Красимир и Ивилина живеели много бедно. „Когато от полицията влязоха в къщата им и аз бях там. Видя се, че много бедно живеят. Вещите лица откриха само една фактура – Ивито си взела някакъв телефон за 85 лева на следващия ден след изчезването на братовчедка им. И това е много странно, защото те пари за цигари нямат, а пък тя си купила телефон“, казва още лелята на убитата Александра. И добави, че в дома на Красимир и Ивилина били открити също още един телефон и три СИМ карти – две глобулски и една Мтелска.

  Исканият по телефона от бащата отпкуп е бил 3000 лева, но според Мария обаждането било само за отклоняване на вниманието.

  “В Провадия никога досега не е регистриран подобен тежък инцидент”, коментира кметът Филчо Филчев. В момента в градчето се монтира видеонаблюдение, което, според него, трябва даде сигурност на изплашените му съграждани. Засега камерите ще обхващат основно пътните артерии за влизане и излизане от града.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg