• Varna
  8°
  лека мъгла
  Влажност: 93%
  Търсят се строители за първите санирани блокове
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Браншът пита администрацията: Защо Варна изостава с ремонтите?

  Защо Варна изостава със санирането по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради попитаха днес архитекти, строители и инженери, които днес бяха поканили представители на 5-те районни кметства на заседание на Обществения консултативен съвет по устройство на населените места на територията на Община Варна. Според тях в повечето български градове вече има готови сгради, а проектите в ход са стотици. Като пример беше даден Бургас, където вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнители на 160 обекта на стойност над 84 млн. лева.

  Във Варна са подписани 48 договора за саниране на блокове, съобщи зам.-кметът по строителство Христо Иванов. 36 от тях са по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. За 26 от тях вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. За други 8 вече се изготвя енергиен одит и технически паспорти.

  Според членовете на Обществения съвет по градоустройство тази цифра е недостатъчна и сградите, на които предстои саниране, са много малко.

  “Има голямо недоверие у хората към тази инициатива. Повечето от тях са убедени, че “безплатен обяд няма”, че, ако се включат в програмата рано или късно ще бъдат накарани да плащат, или, че ще си изгубят жилищата, или, че ще бъдат задължени с ипотека или пък, че ремонтът ще увеличи данъците им. Работим непрекъснато, срещаме се с хората, убеждаваме ги, присъстваме на всички учредителни събрания на нови сдружения на етажна собственост, но винаги има някой, който не иска и убива ентусиазма на останалите”, обясни кметът на район “Владислав Варненчик” Николай Костадинов. Варненци са недоверчиви, защото много са били лъгани. Спомнете си пирамидите, подкрепи го друг представител на администрацията. В кварталите “Чайка” и “Левски” пък живеят много пенсионери, които трудно се решават на такива големи ремонти, допълни и кметът на “Приморски” Петя Проданова.

  Освен чисто емоционалните пречки районните кметове и екипите им изтъкнаха и много технически проблеми в условията за започване на процедура по саниране. Във “Владиславово”, например, проблем били блоковете с по 17, 20, че и 22 входа. На практика било невъзможно те да изпълнят изискването поне половината от входовете в една жилищна сграда да са съгласни, за да започне ремонтът им. Кметовете поискаха и да се вдиге прагът на несъгласие, при която районният кмет може да отсъди начало на процедурата. Сега санирането могат да блокират собствениците на 5% от жилищната площ в сградата.

  Да се ускори процедурата за провеждане на обществените поръчки, поискаха представителите на Обществения съвет от администрацията. Не обжалвайте търговете, за да имаме по-бързо резултати, контрираха от общината.

  И браншовици, и общинари се обединиха около мнението, че заявките за безплатно саниране ще нарастнат лавинообразно, когато първите ремонтирани блокове бъдат готови и хората видят резултата. За съжаление, се оказа, че във Варна няма как да последват примера на Пловдив, където първо ремонтирали общински блокове, които убедили хората в ефекта от програмата. “Община Варна не притежава блокове”, обясни зам.-кметът Христо Иванов. Повече реклама и разяснителна кампания в медиите, в това число и за представяне на готовите обекти, поискаха професионалистите.

  Във Варна вече има санирани блокове - по програмата на Министерството на регионалното развитие, но, според браншовиците, никой не знае за тях.
  Във Варна вече има санирани блокове – по програмата на Министерството на регионалното развитие, но, според браншовиците, никой не знае за тях. | Снимка: live.varna.bg (Санираният вход от блок на ул. “Вяра”)

  Междувременно на сайта на Агенцията за обществени поръчки днес беше обявена процедурата за избор на изпълнител за първите 26 сгради във Варна, които ще бъдат санирани. Общата стойност на проекта “Изпълнение на Инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради на територията на община Варна по обособени позиции” е 26 713 647.76 лева без ДДС. Офертите ще бъдат отворени на 7 юни 2016 г. Договорите с изпълнителите ще са максимум 12 месеца. Ремонтите ще включват конструктивно възстановяване/усилване/основен ремонт, в зависимост от повредите, настъпили по време на експлоатацията, на многофамилните жилищни сгради, които са предписани като задължителни за сградата в техническото обследване. Ще бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност, които са предписани като задължителни за сградата в обследването за енергийна ефективност. Ще бъдат обновени общите части на многофамилните жилищни сгради (ремонт на покрив, фасада, освежаване на стълбищна клетка и др.). По програмата ще се финансира икономически най-ефективният пакет от енергоспестяващи мерки за сградата, с който се постига клас на енергопотребление „С“ за енергийна ефективност на сгради, а не по-висок. “Обществената поръчка е насочена към обновяване на многофамилни жилищни сгради, като с нея се цели чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност да се осигурят по-добри условия на живот за гражданите в многофамилни жилищни сгради, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда. Изпълнението на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради ще допринесе за: по-високо ниво на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради и намаляване на разходите за енергия; подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите; осигуряване на условия на жизнена среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие”, е записано в условията на обществената поръчка. .

  1 коментар

  1. Д.Г.

   Ами да направи Държавата така че хората да не съмняват. Да не е задължително да има сдружение на собствениците, да няма дълги и неясни договори за подписване … и хоратя по-малко ще се съмняват. От друга страна – за какво ми е на мен да правя сдружение с “баба Пена” или с хора, които не поздравяват дори като се разминават със съседите; със съседи, които си изхвърлят боклука през прозорците; със съседи които не са дошли на едно събрание на входа…
   Ето и паспортизирането на сградите – ще се прилага, после се отлага…. такива неща водят до недоверието на хората.
   Ние сме изстрадал и наплашен народ!

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *