• Варна
  2°
  ясно небе
  Влажност: 64%
  Вятър: 7m/s W
  Жалби в защита на незаконни имоти могат да “закопаят” деретата в Аспарухово
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Дерето на ул. "Моряшка" в "Аспарухово".
  Дерето на ул. “Моряшка” в “Аспарухово”. | Снимка: Varnautre.bg / Архив

  Общинският съвет гледа днес подробните планове за охранителните канали на “Моряшка” и “Горна Студена”

  Подробни устройствени планове на микрорайоните, през които минават деретата в кв. “Аспарухово”, ще гледа днес постоянната комисия по архитектура към Общинския съвет. Без приемането им е невъзможна реализацията на проекта “Възстановяване проводимостта на охранителни канали на територията на кв. “Аспарухово”, финансиран от фонд “Солидарност” на Европейския съюз.

  Над 8,5 млн. лв. от фонд “Солидарност” да бъдат преведени на община Варна за укрепване на двата охранителни канала в Аспарухово реши през декември 2014 г. Министерският съвет. Парите са част от общо 79,7 млн. евро, които Европа задели за наводненията в България, Сърбия и Хърватия. За нашата страна средствата са 10 542 110 евро, които трябваше да бъдат разпределени между пострадалите общини. Варна успя да зашити проект, с който спечели по-голямата част от отпуснатата за България сума. Проектът трябва да реши проблеми, трупани в “Аспарухово” няколко десетилетия и довели до трагедията през юни 2014 г. Така, например, дерето, минаващо през циганската махала в “Аспарухово”, никога не е било завършено. Вместо да се излива в канала море-езеро, то просто “свършва” в една от къщите. Десетки незаконни постройки пък има по двата му ската. Подобна е и ситуацията с дерето на “Моряшка”, където множество мостчета и незаконни градежи също ограничават свободното преминаване на водата.

  Дере в Аспарухово

  Според проекта урбанизираната територия на деретата по улиците “Моряшка” и “Горна Студена” ще бъде покрита. Участъци от тях ще станат паркинг и детски площадки.
  В долната си част, която е по-равна, охранителните канали ще бъдат открити, като са проектирани рампи на всеки 250 метра. На бул. “Първи май”, до канала на ул.”Моряшка”, ще бъде изграден и подлез. Изрично условие при строителни работи, финансирани от фонд “Солидарност”, е охранителните съоръжения да бъдат укрепвани и обезопасявани, без да се променя настоящото им трасе.

  След като с идейните проекти бяха спечелени парите от фонд “Солидарност” беше обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. Победителят в нея трябваше да изготви окончателен проект на строителните работи. С друг конкурс беше избрана и фирма, която да направи Подробни устройствени планове на районите, през които минават двата охранителни канала.

  В предложението си до Общинския съвет днес кметът Иван Портних се позовава на Закона за защита от бедствия. В него е записано, че Варна е град, чиято урбанизирана територия е от особена важност и с потенциално засеганто население. Във връзка с това Общината е подготвила проект, в който са включени 2 обекта. Първият от тях е за дерето на ул. “Горна Студена” през ул. “Галац” (между блок 53 и блок 51) през бул. “Народни будители” и ул. “Орел” по канала до заустването в канала море-езеро. Вторият – за ул. „Моряшка“, южно от кръстовището с ул. „Лайош Кошут“.

  Готовите ПУП-ове вече са приети на заседание на Експертния съвет по устройство на територията на 9 март 2016-а. Тогава са отхвърлени и възраженията на физически лица, чиито имоти са пряко засегнати от трасето на канала. Най-честата причина за отхвърляне на жалбите е липса на документи за собственост на засегнатия от проекта имот.

  “До момента е изготвен устройствен план за трасета на охранителни канали – Източен (по ул. “Моряшка” и Западен – в махалата. За съжаление, при обявяването на този план се появи сериозна инициатива от правозащитни организации. Има подписка с около 1200 подписа срещу изграждането на тези канали”, каза преди дни в ефира на тв “Черно море” главният архитект на община Варна Виктор Бузев.

  “Лично аз съм объркан от тази реакция. Защото за изграждането на каналите за оттичане на водата трябва да се проведат мероприятия – устройствен план, проучвателни дейности, коректно хидроложко изследване, определящо количеството валежи на цялата територия. Предстои изграждането на каналите, има осигурени средства. Но когато има възражения трябва да минат процедурите. Може да се стигне и до съда. Еднотипни са възраженията, специалисти или юристи съветват гражданите. Според мен излишно се всява паника. Желанието ни беше да ограничим опасностите от наводнение. Но реакцията за мен е необяснима. Ще бъде жалко да изтървем тези средства, защото делата отнемат време. Има процедура за инженерингово изпълнение на проекта, но без устройствения план, който се обжалва няма как да го реализираме”, обясни още Виктор Бузев.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *