• Варна
  5°
  ниска облачност
  Влажност: 32%
  Вятър: 5m/s W
  Девет къщи ще бъдат съборени заради новите канали в “Аспарухово”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Oтчуждаване на части от 66 имота започва Oбщина Варна заради изграждането на Западния охранителен канал в “Аспарухово”. В девет от тях има и постройки, които ще бъдат съборени.

  Главният архитект Виктор Бузев по време на днешното заседание на комисията по архитектура
  Главният архитект Виктор Бузев по време на днешното заседание на комисията по архитектура

   

  “Всички тези къщи са построени незаконно, без разрешително”, категоричен беше главният архитект Виктор Бузев.

  Общо 66 възражения сещу проекта за изграждане на охранителни канали срещи наводнения в “Аспарухово” са получени в общината. 63 от тях са за незаконно построени сгради. За една от къщите е отказан статут на търпимост. Последните две жалби са за две кооперации, изградени край дерето на “Горна Студена”, които по документи се водят все още недовършени, но в тях живеят хора. Те обаче не попадат в трасето на самия канал, а в прилежащите му териртоии и засега няма да бъдат засегнати от проекта.

  “По-нататък ще търсим инфраструктурни решения, така че тези коооперации, които са строени законно, да се впишат в бъдещите планове”, каза Бузев.

  Едва 4 възражения е имало срещу проекта за Източен охранителен канал – по ул. “Моряшка”, но те касаят единствено достъпи до имоти.

  Комисия-за-деретата-в-Аспарухово-план

  “Проектът “Възстановяване проводимостта на охранителни канали на територията на кв. “Аспарухово” ще бъде изпълнен на два етапа. Строителството на първия ще започне още през юли и ще включва бетонното изграждане на каналите”, каза зам.-кметът Христо Иванов. Във втория етап каналите ще бъдат покрити и върху тях ще бъдат изградени детски площадки, места за паркиране и подлез.

  Очаквайте подробности

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *