• Варна
  8°
  лека мъгла
  Влажност: 100%
  Вятър: 3m/s ESE
  Нови критерии за прием в детските ясли
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Родителите, плащащи данъци в общината, да се ползват с предимство, предлагат съветници

  Родителите, които имат постоянен адрес в община Варна и плащат данъците си тук, да ползват предимство при кандидатстване за детска ясла. Това предложение на съветника от НФСБДимитър Карбов одобриха колегите му от здравната комисия към местния парламент. Според него не е редно хора, които плащат данъци в други общини, да се класират при еднакви условия с останалите кандидати.

  Преди години в правилата за кандидатстване и прием в детски ясли съществуваше подобно предимство, но то бе оспорено от майка и съдът се произнесе, че е дискриминационно, осведоми членовете на комисията заместник-кметът Коста Базитов. В тази връзка председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов предложи да бъде изискано въпросното съдебно решение и след като по него се произнесат юристите на местния парламент да се вземе окончателно решение.

  Междувременно комисията одобри въвеждането на два нови критерия в правилата за прием в детски ясли. Допълнителни точки ще получават децата с неизвестен родител, както и тези, в чиито семейства има други деца с тежки заболявания над 70%, които не са настанени в социални институции.

  Освен това за смесени групи ще се приемат деца на възраст от 10 до 35 месеца, за да нямат навършени три години, тъй като от тази възраст подлежат на прием в детска градина.

  11 двойки с репродуктивни проблеми ще получат помощи в размер на 2000 лева, стана ясно още на заседанието на комисията. Средствата трябва да послужат за дейности и изследвания по асистирана репродукция.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *