• Варна
  3°
  разкъсана облачност
  Влажност: 86%
  Вятър: 2m/s ESE
  МРРБ дава 6,5 млн. лева за ВиК инфраструктурата в “Аспарухово”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
  Снимка: МРРБ

  Ведомството започва прилагането на програма за чисти питейни води

  Oбщо 6,5 милиона лева ще отпусне Министерството на регионалното развитие и благоустройството за подобряване състоянието на ВиК инфраструктурата в кв. „Аспарухово”. 3 млн. лева са предвидени за реконструкция на клона от главния водопровод, който снабдява с водя кварталите “Аспарухово” и „Галата” и с. Звездица.

  С други 3,5 млн. лв. ще се поднови водопроводът по ул. „Народни будители”, двора на училище „Христо Ботев” и по улиците „Константин Арабаджиев”, „Димчо Дебелянов”, „Степка Разин”, „Моряшка”, „Георги Стаматов” и бул. „Първи май”, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която присъства на старта на проекта за реконструкция на довеждащия водопровод.

  Рехабилитацията му е от изключителна важност, защото е изграден от етернитови тръби и e силно амортизиран, заради което всяка седмица се появяват аварии, отбеляза Павлова.

  Ремонт на водопровода в Аспарухово - Лиляна Павлова Иван Портних Вълканов

  Финансирането, което МРРБ предоставя на община Варна за реконструкцията на водопровода, е част от разработена програма с проекти за подобряване качеството на питейната вода или на такива, с чието изпълнение ще се намалят загубите и ще се осигури съответствие с директивите на ЕС в областта на водите, обясни министърът. По думите й това е стъпка към превръщането на фондовете на ЕС в допълващ, а не в основен източник за инвестиции в отрасъла. Предвижда се всяка година по програмата да се инвестират между 20 и 25 млн. лв. в строителство на водопроводи и пречиствателни станции за питейни води в страната.

  Част от предвидените споразумения с общините, чрез които им се предоставят средствата от бюджета на министерството, вече са подписани. „Община Варна стартира дейностите по реализацията на проекта само за месец след сключване на споразумението. Това е много важно, защото колкото по-бързо се усвоят тези 3 млн. лв., толкова повече се увеличават шансовете на общината да получи допълнителен трансфер на средства, ако други общини не успеят да ги усвоят”, обърна внимание министърът.

  Лиляна Павлова подчерта, че кв. „Апарухово” е пример за интегриран подход за изпълнение на проекти, които ще го преобразят основно в инфраструктурно отношение. Със средства от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г. ще се реализират проекти за градска среда и обновяване на улици. По програмата за „Рибарство и аквакултури” ще се обнови рибарското пристанище, а със средства от Фонд „Солидарност” ще бъдат завършени ревизионните дерета в квартала.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *