• Varna
  10°
  слаб дъжд
  Влажност: 87%
  Вятър: 5m/s NNE
  Гласуването вече е задължително
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Гласуването вече е задължително. Това решиха депутатите на второ четене на промените в Изборния кодекс. Текстът беше приет на второ четене. „За” предложението гласуваха 109 народни представители, „против” – 74, а се въздържаха 10. В полза на задължителния вот гласуваха 72 души от ГЕРБ, двама от Реформаторския блок, 18 души от Патриотичния фронт, 7 души от БДЦ и 10 от АБВ.

  Предложението беше прието след 3-часов дебат в пленарна зала. Според депутатът от БСП Янаки Стоилов е недопустимо Народното събрание да се поставя над българските граждани. „С промяна гласуването да стане задължително парламентът прави опит да обезсмисли в някаква степен избора на гражданите при произнасянето им на референдум”, заяви той, визирайки допитването инициирано от “Шоуто на Слави”.

  От ДПС заявиха, че ще сезират Конституционния съд, който щял да отмени приетите текстове. Според депутата Четин Казак решението е противоконституционно, защото няма как да задължат гражданите да гласуват.

  „Днес се занимаваме със себе си и с нещо по-лошо от себе си – занимаваме се по насилствен законодателен път да задължим българските граждани да запълнят огромната пропаст между тях и нас”, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев от парламентарната трибуна.

  Гласуваните текстове са записани в Изборния кодекс като „изпълнение на гражданския ни дълг”. Ако избирателите не се явят на избори, те ще бъдат отписвани от избирателните списъци. При следващо желание за гласуване всеки, който пожелае, ще бъде вписван отново.

  В бюлетините ще бъде въведен и вариант „не подкрепям никого”. Реформаторският блок настоява гласувалите по този начин да не се взимат под внимание, когато се броят гласовете за преминаването на 4-процентовата бариера.

  Първото прилагане на задължителното гласуване се очаква да бъде през есента по време на президентския вот.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *