• Варна
  -0°
  ясно небе
  Влажност: 69%
  Вятър: 7m/s W
  Търговската гимназия празнува 112 години
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Търговска гимназия

  Варненската търговска гимназия “Г.С. Раковски” навършва 112 години. Празникът ще се проведе в петък – 22 април, и ще бъде отбелязан с редица прояви.

  Сутринта – в 8 часа, част от учениците ще отпътуват за Котел – родното място на патрона на гимназията. В 9:30 часа техни връстници ще поднесат венци и цветя на паметника на Раковски на Алеята на Възрожденците в Морската градина на Варна.

  От 10:30 часа във физкултурния салон на гимназията ще стартира викторина по история, посветена на идеолога на Българското Възраждане. След нея на същото място ще започне фолклорно надиграване. “Битката” на знаещите и можещите ще завърши със състезание на най-любознателните, за разкриване на тайните на Стара Варна.

  Отбелязването на годишнината стартира на 22 март, когато в Художествената галерия “Борис Георгиев” бе открита изложба на рисувани цветя. Картините бяха подготвени в продължение на 3 месеца, като пресъздават Райската градина. На 12 април изложбата бе преместена в зала “Академика” на Икономическия университет във Варна, където е и до момента. Тя има благотворителен характер, като набраните средства ще отидат за подпомагане на ученици в неравностойно положение.

  По повод празника за 12-та поредна година възпитаниците на ВТГ “Г.С. Раковски” подготвиха вестник “Ценности”. Той ще бъде изпратен с правителствената делегация за Рим, по повод Деня на славянската писменост и култура.

  По инициатива на ученици от 10-те класове бе изработено знаме с лика на Георги Раковски и завета му към Родината: “Любовта към Отечеството превъзходи сичките световни добрини и тя е най-утешителната мисъл за человека на тойзи свят.”.

  112-ата годишнина преминава под мотото: “Добрите традиции и иновацията в образованието”.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *