• Варна
  -1°
  ясно небе
  Влажност: 100%
  Вятър: 1m/s N
  Варна е “Най-добър град за живеене” и “Пазител на историята”
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Портних---най-добър-град-за-живеене

  Варна спечели наградите – “Най-добър град за живеене в България” според слушателите на Дарик, и “Град – пазител на историята”. Призовете получи лично кметът Иван Портних на тържествена церемония в София днес следобед.

  “Това е изключително ценна награда, защото е оценка на хората. През последните две години рестартирахме града, реализирахме редица проекти. Върна се енергията и самочувствието на варненци като жители на морската столица”, каза при получаването на наградата кметът Иван Портних. Тя му бе връчена от Маринела Величкова, зам.-главен редактор на радио “Дарик”. Портних изрази благодарност към всички, които отново се гордеят със своя град.

  Кметът на Бургас Димитър Николов, който взе награда за “Успешно реализирани европроекти”, помоли на микрофона колегата си от Варна по-бързо да приключи с ремонта на Аспаруховия мост, за да могат румънските туристи да посещават и южното Черноморие.

  Вторият приз – “Пазител на историята”, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков връчи на Иван Портних с думите: “И да имаш наследство, може да не го съхраняваш, а наследството на Варна е добре поддържано”.

  Портних---най-добър-град-за-живеене-1

  “Варна е и древна, и млада. Ние сме и Европейска младежка столица 2017, и град, който пази най-старото обработено злато в света. Преди няколко месеца съкровището от варненския некропол събра на едно място тримата най-големи в ЕС – Жан Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц. Това бе оценка не само за Варна, но и за историята на България”, отговори кметът на Варна и допълни: “Реализираме редица мащабни проекти за социализация на паметниците на културно-историческото наследство и стартирахме амбициозния проект за връщането на облика на прекрасните стари сгради в централната част на града ни. Предполагам, че тази награда е оценката на тези усилия и тя ни мотивира да продължаваме все така напред”.

  Варна спечели в тази категория с още няколко предимства пред останалите 26 участници в проучването. През последната година в морската столица стартира програма за възстановяване на старите сгради, като в общината заработи специално създадено за целта звено. Актуализираният списък със сгради паметници на културата, потвърден и от Министерство на културата, включва около 450 обекта, като към него ще бъдат добавени още 175. Три са вече реставрирани. Няколко обекта с историческо значение също са с нов облик. Римските терми вече посрещат туристи с нова визия, а легендарният Юнашки салон е основно ремонтиран. Централната улица “Преслав” възвърна вида си отпреди десетилетия – асфалтът там беше премахнат, за да се разкрият паветата, положени преди век.

  А в последно време се откриват и много нови паметници. Един от тях е на арх. Дабко Дабков, проектирал едни от най-знаковите сгради във Варна. Бронзовата му фигура “седи” на пейка в центъра на града, пред едно от най-красивите му творения. Това е първият паметник на архитект в България, а бронзовият Дабко Дабков вече са радва на хиляди селфита в социалните мрежи.

  Инициативата на “Дарик радио”, съвместно с вестник “24 часа” се провежда за девета поредна година. Изследването има за цел да установи качеството на живот във всички 27 областни града в страната, оценени по специални критерии, които най-общо описват очакванията на съвременния човек за града, в който живее и работи. Сред показателите са икономическо развитие, градска среда, екология, образование, социални услуги, куртурни институции и др. Досега София, Варна, Бургас и Велико Търново са получавали приза за “Най-добър град”. Миналата година призът отиде в столицата.

  София също спечели титлата “Най-добрият град за живеене в България”, според резултатите от общата класация на читателите на в. “24 часа” и слушателите на “Дарик”. Отличието получи кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Тя благодари на гражданите на София и за търпението, защото заради желаните промени има и неудобства.

  Тази година читателите на в. “24 часа” избраха Велико Търново и Русе. Слушателите на Дарик радио пък посочиха Варна.

  Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева връчи наградата на кмета на Казанлък Галина Стоянова. Градът беше отличен като “зелен”. Перспективен град – Русе. Наградата на кмета Пламен Стоилов връчи Николай Колев, член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Общинска банка.

  Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поднесе наградата на кмета на Поморие Иван Алексиев. Морският град беше награден за инвеститор в спортни таланти.

  Бизнес градът е Пловдив. Зам.-кметът Амелия Гешева получи наградата си от министъра на ррегионалното развитие и благоустройството Лиляна павлова. Бургас успешно реализира европроекти. Вицепремиерът на европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев награди кмета Димитър Николов. Заместник-министър председателят се пошегува, че награжда града, без да има никаква връзка с него – нито е от Бургас, нито има имот там.

  Портних---най-добър-град-за-живеене-3

  4 коментара

  1. Анонимен

   Как Варна стана най добрият град за живеене като няма туризъм няма ги заводите в които работеха варненци.Варна сега е град на мага,ини и молове и на безработни и отчаяни хора с минимална работна заплата

  2. БОКЛУК

   УНИКАЛНИ ПОДЛОГИ И МАЗНИЦИ СТЕ

  3. Илиян Илиев

   ха ха ха – ТИМомутренски популизъммммм ! Кой точно трябва да се впечатли? ????
   Тези дето се радват на 500 лв заплата или тези дето им презастроиха морската или на тези дето алея първа е за автомобили, а не за пешеходци и велосепедисти или тези дето в сянката на мутрите се опитват да правят бизнес и едвам оцеляват или тези дето като мен напуснаха Варна по икономически и мутренски пречини или тези на които им ремонтират моста …..ВЪПРОСЪТ КОЙ?

   ДА ВИ Е ЧЕСТИТО ВАРНЕНЦИ ….ИЛИ ТЕЗИ ДЕТО ЖИВЕЕТЕ ТАМ!

  4. Венцислав Стойков

   Щом Варна е “пазител на историята”, какви са Пловдив, София, Стара Загора, Велико Търново? Какво е опазила Варна от историята си? Епископската базилика на ул. “Хан Крум” с уникалните мозайки? Археологическите находки, откривани при “реализацията на инвестиционни проекти”? Съборените исторически сгради – на арх. Франя на ъгъла на бул. “Сливница” и “Ген. Колев”, “Картофената къща”…

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

  info @ varnautre.bg

  За Varnautre.bg