Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Как да подобрим паметта си
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: © Pixabay
Снимка: © Pixabay

Колкото повече учените изучават процесите, оказващи влияние на паметта, толкова повече интересни особености се разкриват, пише Psychguide. Някои от закономерностите са толкова неочаквани, че едва ли сте се замисляли за тях. Паметта е комплекс от необичайни фактори, за които е полезно да знаем.

Обърнете внимание на изправената си осанка

В това ни убеждават сътрудниците от Университета в Сан Франциско, чиито изследвания доказват, че изправената стойка повишава притока на кислород към мозъка с цели 40 процента. Без значение дали седите или сте изправени – гърбът трябва да е равен. Към това ще прибавим и мнението на немски учени, работили в същата област. Те открили, че изправената или както те я наричат “щастлива” походка стимулира паметта да възкреси положителни спомени, а приведената – депресиращи. Разперете крила и вървете с уверена крачка и изправена стойка.

Ефект на прехода от една стая в друга

Учени от Университета Нотр Дам заявиха, че когато преминаваме от едно помещение в друго краткосрочните спомени изчезват от паметта ни. Предполага се, че вратата катализира изтриването на мисли, които са възникнали в определена среда. Ако не можете да си спомните любопитната идея, осенила ви вчера вечерта във ваната, то просто се върнете там, за да се потопите в атмосферата, където е възникнала мисълта ви.

Използвайте необичайни шрифтове

Не е тайна, че отделните шрифтове се възприемат различно: някои се четат бързо и леко, а от други след няколко пасажа очите ти се уморяват. Ето защо в типографията и в онлайн изданията се използва добре проверен набор от шрифтове. Психолози от Принстонския университет разделили участниците в изследването на две групи, на едната от които бил предложен учебен материал, написан на обикновен Arial, а на другата група – на Monotype Corsiv. В резултат от проведените тестове бил направен следният извод: непривичният шрифт се запомня по-лесно, което води до по-високи оценки. Учените обясняват ефекта с това, че при по-трудно възприемания шрифт човек започва да чете по-внимателно и задълбочено, в резултат от което смисълът по-добре се закрепва в паметта.

Пишете записките си на ръка

Воденето на бележки превръща информацията в мисъл по-добре, отколкото писането на клавиатура. Учени от Калифорнийския и Пристънския университети открили, че студенти, които си водят бележки на ръка, се представят много по-добре от други, които записват лекциите си на компютър. Резултатите от проведените експерименти сочат, че писането върху хартия улеснява ученето, помага за по-дългосрочното запомняне на информация и предразполага към усвояването на нови идеи. Авторите на експеримента деликатно заявяват, че машинната “стенография” не е най-добрият начин за запаметяване, а така също и за по-висока успеваемост.

Гледайте комедийни сериали

Половинчасов смях подобрява паметта. До този извод стигнаха учени от Университета Лома Линда, провеждайки прост експеримент с две групи възрастни хора. Първите 20 доброволци гледали 30-минутен комедиен видеофилм, а останалите бездействали. След това всички били подложени на тест за проверка на паметта. Очаквано хората с приповдигнато настроение показали по-добри резултати. Смехът понижава нивото на кортизола – хормона, който може да доведе до увреждане на нервните клетки на хипокампа – онази част от мозъка, която отговаря за превръщането на информацията в нови спомени. Освен това смехът води до изработването на ендорфини – химически съединения, повишаващи настроението и подобряващи паметта.

Дъвчете дъвка

“Дъвката помага на човека да се съсредоточи над задачите, които изискват постоянно внимание по-дълго време”, казва Кейт Морган. Твърдението на сътрудника към Университета в Кардиф /Южен Уелс/ се основава на изследвания с участието на 38 души, разделени на две групи. Изводите били любопитни и нееднозначни: изпитваните без дъвка в началото се справяли по-добре, но загубили в края на заданието от тези, които са дъвчели дъвка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *