• Varna
  12°
  ниска облачност
  Влажност: 58%
  Вятър: 4m/s W
  Томислав Дончев: Варна трябва да е силната контратежест на София
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  “Варна притежава и като община, и като област всички предпоставки да е контратежест на София. Ако имаме само един център, това прави регионалната политика дисбалансирана и България отчаяно се нуждае от противотежест на столицата”, заяви вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев на конференцията “Региони в растеж” във Варна, организирана от вестник “24 часа”.

  Средната годишна заплата във Варна е 9000 лв., в София – 12 000, на другите места е под 4200 лв., обясни Дончев. Само на ниво община във Варна имаме сключени договори за 210 млн. лв., допълни вицепремиерът.

  “Регионалното развитие има огромен проблем и това са дисбалансите. Пет пъти разлика между най-развитата и най-неразвитата територия е абсурд. Има цели територии, които не се ползват икономически в страната. Ние не използваме всички ресурси. Град с 30% безработица означава само, че ние не работим за него. Къде ще живееш зависи не само от това дали има хубав път, а как изглежда целият град. Процесите са абсолютно същите като социалната маргинализация. Допуснем ли да се съберат всички негативни фактори, връщането ще е много по-скъпо”, заяви още вицепремиерът.

  Трябват ни мотори, градове, които се развиват, заяви още Дончев. До два месеца ще бъде представен и финалният вариант на проекта за енергиен хъб, който е изключително важен за Североизточна България, каза той.

  “Много е важно държавата какви ресурси разпределя – държавни или европейските фондове. Но това не е най-важното, защото държавата, за да даде много повече е събрала. Преди разговора какво държавата финансира има друг разговор. Можем да говорим и за инфраструктурата и за състоянието на администрацията, но най-важният разговор е как държавата да пречи по-малко. Това е и най-евтиното усилие, да се променят законите и правилата, които пречат”, заяви Томислав Дончев.

  “В последните месеци разглеждаме всички режими – всеки от разрешителното за строеж, през търговията с енергия, за всеки внос и за всеки износ износ. И търсим слабите места като ползваме за индикатор класацията Doing Business. Щом в Чехия могат да го правят по-бързо, значи и ние можем”, каза още Томислав Дончев.

  “Естествено има съпротива, но съм убеден, че съвсем скоро не само ще има ефект, но и той ще бъде усетен от всички. Надявам се с новия закон за концесиите да изчистим пречките и в тази тема”, допълни той.

  1 коментар

  1. попов

   Ами тя Варна беше контратежест при това сериозна на София до идването на твоя патрон Бойко шматката през 2010 г., когато за 3 години се опита да съсипе всичко във Варна. Значи унищожаваме всички, за да кажем после, че сме го изградили – типична комунистическа манипулация. Дончеееев, Дончев……лошото е, че продължава съсипването и на Варна и на Пловдив , които винаги с абили силната контратежест на София и когато са били силни тогава държавата се е развивала добре

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *