Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Два специални фонда подпомагат Североизточна България
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: "24 часа"
Снимка: “24 часа”

58 млн. лева ще бъдат дадени за водния сектор във Варна

От два фонда за финансов инженеринг ще може да се възползва Североизточна България, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова на конференцията “Региони в растеж” във Варна, организирана от вестник “24 часа” и КРИБ. Североизточният регион бе първият, от който започна серия дискусии.

370 млн. лв. са заделени във Фонда на фондовете в такива инструменти, обясни Павлова. Единият от фондовете за градско развитие бил за София, един за Южна България. Ще има специален фонд за Северна и още един за туризъм, които са много важни за Североизточна България, обясни Павлова.

Туристическият фонд е много важен и е със стартова инвестиция от 100 млн. лв. и тя трябва да бъде утроена до 300 млн. лв., обясни регионалният министър.

Три са регионалните фондове във Фонда на фондовете – за София с 40 млн. евро и за Северна и Южна България с по 50 млн. евро, информира от своя страна шефът на Фонда на фондовете Валери Белчев. По думите му само за Северна България ще бъде отделен по-голям ресурс, отколокото за цялата страна в предния програмен период.

“Три са основните фактори за развитие на региона – туризмът, транспортен, логистичен и енергиен хъб на България. Когато планирахме тези 3 млрд. лв. по линия на програмата “Региони в растеж”, искахме регионите да бъдат подкрепени с повече добавена стойност”, каза още Павлова.

Имаме нужда да развием седем града като двигатели и към тях като центрове за икономически растеж добавихме Видин и Благоевград. Към всеки по-голям трябва да има още един тип сателитен град, които да дават баланса за развитие на страната. Без най-малките пък нормалното и балансирано развитие на страната няма как да стане, допълни тя.

Североизточният район е на четвърто място като площ, население и БВП. Регион, в който 50% от потенциала идва именно от Варна, показа тя. За региона са предвидени няколко групи инвестиции – 188 млн. безвъзмездна помощ за градовете и градското развитие, енергийна ефективност, среда, градски транспорт, 40 млн. пътна инфраструктура, реформа на спешната помощ, подкрепа на образователната реформа – общо още над 100 млн. лв., 13 млн. лв. в 10 професионални гимназии, допълни министърката.

Към днешна дата са отворени схеми за над 75% от програмата, която е на обща стойност 3 млрд. лв., обясни Лиляна Павлова.

Музикалното училище във Варна е първият одобрен и финансиран проект. Следващите месеци ще финансираме две важни реформи – образователната и здравната, допълни министърката. 58 млн. лв. ще бъдат дадени за водния сектор във Варна, каза още Павлова.

Следващите 2-3 години Аспаруховият мост ще се затваря частично, ако искаме да бъде направен добре. Магистрала „Хемус” пък остава наш приоритет и първите поръчки ще бъдат възложени в края на месец май, заяви още Павлова. Една част от пътищата ще бъдат финансирани от оперативната програма – 40 млн. лв., каза още тя.

Очаква се фондът на фондовете да бъде сертифициран от ЕК на 21 май и реално да заработи само година след създаването си. Раждането на фонда на фондовете стана при една от първите дискусии по темата за новите еврофондове, организирана отново от “в. “24 часа” миналата година.

Общо 618 млн. евро е ресурсът на Фонда на фондовете, по региони в растеж са 189 млн. евро, по околна среда – 146 млн. евро, по иновации и конкурентоспособност 235 млн. евро и по развитие на човешките ресурси 48 млн. евро.

Фондът ще дава ниско лихмено финансиране на проекти, като целта е крайната инвестиции да бъде поне утроена. “Търсим и нефинансови показатели като оперативните програми – намаляване на въглеродните емисии, около половин милиард повече посетители, около 30 км нови линии градски транспорт, 100 000 кв м нови площи”, допълни шефът на фонда на фондовете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *