Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
И варненци протестираха срещу застрояването в парковете и колите в Морската
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: БНТ
Снимка: БНТ

 

Варна се включи в националния протест за опазване на парковете и зелените площи в градовете. Около 50 души излязоха в Морската градина, за да изразят своето недоволство срещу застрояването й. Те протестираха и срещу движението на автомобили в парка, съобщи БНТ.

Според протестиращите градската зеленина е на изчезване в цялата страна. Основна причина за това е застрояването на паркове и зелени площи.

Екозащитниците настояват да бъде променен Законът за устройство на територията и гражданите да могат да обжалват в съда строителството в парковете.

“Очакваме вече да се задвижи процесът, че да разговаряме с народните представители, да видим как могат тези поправки да бъдат приети. Но преди това най-важното е да има мораториум върху строителството на зелените площи навсякъде в страната”, заяви Славена Панайотова от неправителствената организация “Варна диша”.

Екозащитниците се заканиха, протестите да продължат, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Националният протест тази вечер блокира центъра на столицата. Природозащитниците настояват за мораториум върху строителството в природни паркове.  Причината, по думите им, е да спасят последните кътчета природа в иначе залятите с бетон български градове.

Борисовата градина в София, парк “Бедечка” в Стара Загора и Морската градина във Варна са сред застрашените от строителство. Това твърдят природозащитниците. Те настояват за спешен мораториум в строителството точно на тези три места и във всички други паркове и градини, докато не бъдат променени правилата.

Те настояват и гражданите да имат право да обжалват подобни решения, да участват по-активно в обществени дискусии, както и всяка една намеса в тези площи да става със знанието и съгласието на българските граждани.

ВИДЕО: Репортаж на БНТ

 

1 коментар

  1. Камен

    Е пак много хора са се събрали :) За пореден път се видя колко са сериозни и организирани. Ако каузата беше с толкова голямо значение, щеше да има хиляди, а не десетки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *