• Варна
  3°
  ясно небе
  Влажност: 80%
  Вятър: 2m/s N
  В “Победа” искат ново читалище, настоящото не работело
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  НЧ “Цар Борис III” не е осъществявало дейност от над две години, извършило и финансови нарушения

  Народно читалище „Цар Борис III” във варненския квартал „Победа” най-вероятно ще бъде закрито. Причината е, че не е осъществявало дейност от над две години, а освен това при държавна инспекция са установени финансови нарушения. Това стана ясно на заседание на комисията по култура към Общинския съвет, която го изключи от списъка на читалищата, субсидирани от държавата, за тази година.

  НЧ „Цар Борис III” е осъдено от Агенцията по заетостта и дължи неустойки, информира Петьо Тодоров, който е адвокат и представлява хората в квартала. По думите му читалището е наело хора по програма за временна заетост чрез бюрото по труда, но впоследствие не е плащало осигуровки, което довело и до воденето на дела, приключили в полза на Агенцията.

  Самото читалище не е подавало годишен финансов отчет от 2012 г., каза за Varnautre.bg Тодоров. Той посочи, че жители на „Победа” искали да станат членове на настоятелството му, но не били допускани. Почти невъзможен бил и достъпът да сградата. А хората искат да има функциониращо читалище, което да посещават, подчерта адвокатът.

  В подобни случаи процедурата предвижда да бъде уведомен министъра на културата, който да сезира прокуратурата за финансовите нарушения и да се премине към закриване. Нашето желание е това да се случи, след което да бъде създадено ново читалище, каза Петьо Тодоров.

  НЧ „Ясна поляна 2014”, което не получава държавна субсидия, да бъде подпомогнато от общината заради инициативите, които организира и които попадат в културния календар на общината, поиска пък съветникът Костадин Костадинов. В отговор шефката на културната дирекция Антония Йовчева заяви, че вариантът това да се случи е чрез фонд „Култура”.

  Юристката на Общинския съвет Деяна Стефанова пък разкри, че между читалището и общината се водят дела. При все това съветниците решиха да изпратят писмо до администрацията, с което да й възложат да проучи възможностите за финансиране.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *