Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
САЩ, Великобритания и Германия пращат 4000 войници на границите с Русия
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

 

САЩ, Германия и Великобритания се подготвят да разположат 4 батальона с общо около 4000 войници в Полша и балтийските държави в рамките на мерките на НАТО за укрепване на границата с Русия заради засилването на военната активност от страна на Москва, пише американският в. “Уолстрийт джърнал”, позовавайки се на източници от щатската администрация.

САЩ вероятно ще изпратят два батальона, а Германия и Великобритания – по един. По време на посещение в Брюксел американският заместник-министър на отбраната Робърт Уърк потвърди числеността на силите и посочи, че разполагането им е в отговор на засилилата се руска активност около балтийските страни – Литва, Латвия и Естония, където напрежението нараства.

“Руснаците провеждат множество внезапни учения край границите с много войски”, посочва Уърк и добавя: “От наша гледна точка можем да кажем, че това е изключително провокационно поведение.”

Руските представители нееднократно са заявявали, че техните струпвания на войски и учения са в отговор на струпването на сили на НАТО и агресивните действия по отношение на Москва.

Вчера стана ясно, че германските власти обмислят планове преди юлската среща на върха на НАТО за разполагане на батальон в Литва, като все още окончателното решение не е взето.

Преди силите да бъдат дислоцирани в Прибалтика, съставът на отделните батальони може да се окаже спорен момент, по-конкретно – дали да е само от една страна или да е многонационален, отбелязва “Уолстрийт джърнъл”.

Полша и балтийските страни настояват за възможно най-голямо присъствие на НАТО. САЩ и Великобритания заявиха, че дислоцираните сили трябва да не противоречат на Основополагащия акт от 1997 г. между Русия и НАТО – договорът забранява разполагането за постоянно на големи войски по руските граници.

1 коментар

  1. Fox81

    А големи чували пратиха ли? То за всеки натовски войник трябва да му се полага по едно чувалче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *