• Varna
  19°
  ниска облачност
  Влажност: 63%
  Вятър: 4m/s SW
  Във варненска секция ще броят повторно бюлетините
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Върховният административен съд нареди ръчно преброяване на бюлетини за изборите във Варна за секция 115. Това стана след жалби на участници във вота, сред които БСП, АБВ, “Движение 21” и МК “Живот за Варна”, срещу решение на Варненския административен съд от декември миналата година, касаещо избора на общински съветници.

  В съдебното дело тогава съдийката Елена Янакиева признава, че и 6-те подписа под двата изборни протокола са фалшиви – не са на членовете на избирателната комисия, но приема протоколите за действителни.

  В мотивите си Янакиева пише, че полагането на подписи не от членовете на комисията е равнозначно на липса на подписи. “Чл. 441, ал. 5 от ИК се основава на решението, регламентирано от законодателя, че липсата на подпис на член на комисията не прави протокола недействителен”, допълва съдийката.

  Върховният съд не прие това решение и нареди ново дело с нов съдебен състав. Варненският административен съд насрочи първото заседание за 9 май, като ще бъдат призовани и членовете на СИК във връзка с обстоятелствата около полагането на подписите. При необходимост може да бъде поставена допълнителна задача към съдебно-графологическата експертиза, за да се установи дали не е осъществено разместване на положените подписи.

  Съдът задължава Общинската избирателна комисия да предостави оригиналните протоколи и бюлетини от СИК №115. Ако при повторното броене на бюлетините се установи разлика с резултатите следва да се отговори на въпроса дали тя би могла да промени определената избирателна квота и да се отрази върху разпределението на мандатите за общински съветници.

  В залата са призовани и всички жалбоподатели – физически и юридически лица, както и всички новоизбрани общински съветници, които се явяват заинтересовани лица.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *