• Varna
  12°
  ниска облачност
  Влажност: 71%
  Вятър: 6m/s WNW
  И Върховният съд потвърди избора на кмет на Варна
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Върховният административен съд потвърди избора на кмет на Варна на местните избори през октомври миналата година. Производството бе образувано по касационни жалби на местните коалиции „Кирил Йорданов – кметът на Варна” и „Живот за Варна, чиито кандидати Кирил Йорданов и Данаил Папазов изгубиха кметската битка, както и на независимия кандидат, подкрепен от БСП, проф. Анелия Клисарова. Те оспориха решение на Варненския административен съд, постанови, че “при провеждането на избора за кмет на община Варна не са допуснати нарушения, които да водят до изборен резултат, различен от обявения в оспореното решение”.

  Това становище потвърждава и представителят на Върховната административна прокуратура, който определя касацинните жалби като неоснователни. Съдебното производство по оспорване на изборния резултат има за цел да се извърши проверка на конкретни нарушения, допуснати при определяне на изборните резултати, които да са толкова съществени, че биха довели до подмяна на действителния вот на избирателите, заявяват от държавното обвинение.

  Съдът е обсъдил приложените по делото протоколи от СИК, в които липсват възражения, жалби и особени мнения от членовете на комисиите, въз основа на които би могло да се направи извод за допуснати нарушения на изборния процес.

  Според Върховния съд, първоинстанционният съд детайлно е обсъдил всяко едно от твърдените нарушения на изборния процес, но правилно ги е преценил като несъществени, тъй като обективно не биха могли да повлияят на крайния резултат.

  Като краен резултат фактите относно 121 685 броя действителни гласове за кандидати за кмет са установени правилно. При тези данни е обоснован изводът на съда, че кандидатът за кмет Иван Портних като получил 76 258 действителни гласа следва да се счита за законосъобразно избран на първи тур, тъй като е получил повече от половината от общия брой действителни гласове, обобщава Върховният съд, чието решение е окончателно.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *