• Varna
  17°
  ниска облачност
  Влажност: 77%
  Вятър: 2m/s W
  Жена от Добрич спаси четири човешки живота
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  51-годишна жена от Добрич, изпаднала в мозъчна смърт след масивен мозъчен кръвоизлив, спаси живота на четирима тежко болни пациенти, след като семейството й реши да дари органите.

  Жената е изпаднала в мозъчна смърт в Университетската болница „Св. Марина” във Варна, а ръководителят на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение проф. д-р Вилиян Платиканов и неговият екип са поели организацията и управлението на донорския случай, както и кондиционирането на пациента.

  Експлантирането на органите се осъществи днес в болница „Св. Екатерина“ в София. Трансплантацията на сърцето е извършена в „Св. Екатерина”. Реципиент е 61-годишен мъж. Във Военномедицинска академия бе направена трансплантацията на черния дроб. Трансплантацията на бъбреците на 51-годишната жена е осъществена в Александровска болница.

  Лекарите от УМБАЛ „Света Марина” изказват своите съболезнования на близките на починалата за загубата им, както и дълбокото си уважение и благодарност към тях за взетото хуманно и морално решение за дарение в този тежък момент.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *