Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Варна отбелязва Деня на Европа
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

Фестивалният комплекс светва в цветовете на ЕС

С поклонение  и полагане на венци с военен ритуал на Паметника–портал на Осми Приморски полк по повод 71-годишнината от победата над хитлерофашизма и ритуал по издигане на знамето на Европа ще бъде отбелязан Денят на Европа във Варна. Заради честването се въвежда временна промяна на движението на превозни средства в централната градска част. От 10:45 до 12 часа няма да може да се минава по едното пътно платно / посока сп. Явор/ на бул. „Осми Приморски полк“ в участъка от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището с  ул. „Царевец“.

24 часа
24 часа

От 11:45 часа до приключване на мероприятието /около 12 часа/, се спира движението на превозни средства по едното платно /посока Община Варна/ на бул. „Осми Приморски полк“ в участъка от кръстовището с бул. „Чаталджа“ до кръстовището  с  бул. „Сливница“.

В 21 часа светлинно и музикално шоу ще освети с цветовете на европейското знаме и ще озвучи с химна на ЕС сградата на Фестивалния и конгресен център в града, който ще бъде Европейска младежка столица през 2017 г. Светлинно-музикалното шоу ще бъде повторено още няколко пъти до 22.00 часа. В цветовете на ЕС ще светнат и Националният дворец на културата в София („Европейска столица на спорта“ за 2018 г.) и сградата на Община Пловдив (Европейска столица на културата през 2019 г.).

Информационното бюро на Европейския парламент и Представителството на Европейската комисия в България в столицата пък ще посрещнат ученици от цялата страна. Президентът Росен Плевнелиев, посланиците на Словакия и на Нидерландия, български депутати в Европейския парламент и д-р Милен Врабевски, носител на Гражданската награда на ЕП за 2013 г. ще се срещнат с учениците и ще разговарят с тях за европейските ценности и ползите от обединена Европа, като ще дискутират и как членството на България в ЕС променя настоящето и бъдещето на страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *