• Varna
  12°
  ниска облачност
  Влажност: 71%
  Вятър: 6m/s WNW
  Варна се включва в Безсмъртния полк
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Варна е сред 26-те български града, които ще се включат в инициативата „Безсмъртния полк“, като на 9 май за първи път шестват с портрети на свои роднини, участвали в антифашистката борба. Така България става част от световното движение, в което участват 36 държави, съобщават инициаторите от фондация “Безсмъртният полк”.

  Към шествието в морската столица ще се присъединяват 50 мотоциклетисти от клубовете “Хептагон груп” и „Нощни вълци”. То ще започне в 17 часа от входа на Морската градина и ще продължи до Пантеона – паметникът на антифашистите.

  “Безсмъртният полк” обхваща 36 държави по света. Инициативата е гражданско движение, чиято цел е да събере личните снимки и истории на хората, участвали в антифашистката борба, както и спомените на техните потомци.

  Акцията е проведена за първи път през 2012 г. в руския град Томск. През 2013 акцията „Безсмъртен полк“ се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 – в 500 града в седем страни по света. През 2015 „Безсмъртният полк“ марширува в 36 държави. В Москва излизат половин милион души, начело с президента на Русия Владимир Путин, който носи портрета на своя баща – Владимир Спиридонович Путин (боец от 330-ти стрелкови полк на 86-а дивизия на Червената армия, ранен при отбраната на Нева в битката за Ленинград).

  В България движението започва тази година, през април. Само за един месец координаторите в страната успяват да създадат български сайт, в който до този момент са събрали над 100 семейни и лични истории за българи, участници в антифашистката съпротива и във Втората световна война. Инициативата се случва благодарение на 61 координатори от цялата страна, представители на различни движения и организации.

  2 коментара

  1. Георги Панайотов

   Руски глупости.В България по документи няма борци против фашизма.Има борци против фашизма и капитализма-15 убити преди Девети и 15 000 след Девети.В момента те са в безсмъртния полк на капиталистите с куфарчета и офшорки.Щели били да излязат с портретите на родителите си! ха-ха! Да не са луди!

  2. Богдан

   Фашисти нямат място за коментари днес.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *