Varna
9°
ясно небе
Влажност: 81%
Вятър: 2m/s SW
Порт Варна впечатли студенти от Морската академия на Калифорния
Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit
Снимка: Пристанище Варна
Снимка: Пристанище Варна

23-ма студенти от Морската академия на Калифорния (California Maritime Academy) посетиха пристанището във Варна. Възпитаниците на една от най-елитните морски академии в света бяха запознати с дейността на най-голямото българско пристанище, а преди са посетили и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

Пред младежите, обучаващи се основно в пристанищен мениджмънт, мениджмънт във водния транспорт и политически науки, бе представена историята и дейността на пристанището, както и проектите за неговото развитие.

Студентите имаха възможност да се запознаят с работните процеси по обработка на товари, разглеждайки операциите на пристанищен терминал Варна – Изток. Пред тях директорът на терминала, инж. Любомир Добрев, представи техническите съоръжения, с които разполага портът, а бъдещите мениджъри в американската морска индустрия имаха възможност да задават въпроси и правят нагледни съпоставки с наученото в класните стаи.

„Основните въпроси, които задаваха нашите гости, бяха свързани с вида на товарооборота ни, техниката, с която обработваме товари, както и много други въпроси, които са пряко свързани с мениджмънта на пристанищата в Република България“, коментира инж. Любомир Добрев.

По думите му 23-членната група, придружавана от 11 обучаеми във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, е на обиколка в Европа, а Пристанище Варна е сред първите европейски пристанища, които посещават.

Силно впечатление у студентите направи отличната зона за приемане на пътнически кораби и районът около Морска гара, както и ударният износ на зърнени товари, който се осъществява в момента през терминал Варна – Изток.

В българското пристанище възпитаниците на Морската академия на Калифорния видяха за първи път нагледно колаборацията между морския и железопътен транспорт при разтоварване на един от корабите в терминала.

„Особено много ме впечатлиха въпросите на студентите, свързани с опазване на околната среда в пристанищата и като цяло в корабоплаването, което е залегнало силно в техните учебни дисциплини“, каза още инж. Добрев, допълвайки че младежите са изразили своите положителни впечатления от политиките и целите по качеството, безопасността на труда и опазването на околната среда, които следва пристанището.

При посещението си във Варна студентите са имали възможност да посетят редица културно-исторически обекти, част от тях пряко свързани с развитието на съвременното варненско пристанище, отбелязващо 110 години от създаването си на 18 май.

1 коментар

  1. Калчо

    И за първи път са видяли музейните кранове мейд ин ГДР от ерата на комунизма,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *