• Varna
  13°
  ниска облачност
  Влажност: 62%
  Вятър: 6m/s WNW
  Спряха легендарната 2-ка от Аспарухово
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Атобус No12 вече ще обикаля квартала на път за Терапията

  Една от най-старите автобусни линии във Варна – 2-ката, свързваща кв. „Аспарухово” с града, както и още три линии (с номера 51, 3 и 15) да бъдат спрени, реши днес Общинският съвет. Предложение за оптимизация на транспортната схема беше внесено от общинската фирма „Градски транспорт”. Според техен анализ линията е губеща и е почти на червено въпреки общинските субсидии за нея. Освен това маршрутът й от сп. “Зора” до Катедралата се покрива на 100% от автобус с номер 12. Това важи и за останалите отпаднали линии, като някои от тях (19 и 15 б) не се обслужват от години.

  Общинският превозвач предлага обслужването на 2-ката да бъде спряно за сметка на линията с номер 12, чиито курсове да бъдат увеличени. Идеята е линията да се обслужва от 5:00 до 22:30 часа – по нея да бъдат пуснати още осем автобуса, а интервалът на преминаване да е 20 минути. Освен това маршрутът на 12-ката ще бъде променен вътре в квартала и той ще обслужва и спирките “Чонгора” и “Христо Манов”. Така новата линия ще бъде по-удобна за жителите на квартала – хем ще ги свързва с Терапията, хем за това няма да има нужда да вървят до центъра на квартала, откъдето сега минаваше автобусът за там.

  На днешната сесия анализ на транспортното обслужване в “Аспарухово” направи общинската съветничка Милена Георгиева. Според нея сегашната автобусна схема осигурява добре организиран и редовен транспорт на жителите на квартала. “Не е разумно да се спира 2-ката, а да се увеличават автобусите по линия 12, тъй като повечето от пътниците пътуват именно до центъра, а не до Терапията”, каза Георгиева. Тя попита и какво става с предложенията и обещанията 12-ката да обслужва също “Боровец” и Онкоболницата.

  Контрира я съветникът Димитър Колев от ГЕРБ, според когото с темата се спекулира: 2-ката не се спира, а маршрутът й се удължава в полза на жителите на квартала.

  „Градски транспорт” планира и да възстанови тролей 86 (от „Аспарухово” до Почивка), чието движение бе преустановено по време на ремонта на бул. „Осми приморски полк”, стана ясно още при обсъждането на темата в ресорната комисия. От превозвача увериха, че линията ще бъде възстановена, но не посочиха кога би станало това. Поясниха само, че докато не приключи ремонтът на Аспарухов мост, движението на тролея трудно може да бъде възстановено.

  Вече е готова новата транспортна схема на общината, за чието изготвяне администрацията получи 100 хил. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие, припомни днес председателят на комисията по транспорт Добромир Джиков. Именно въвеждането й ще реши всички недостатъци на сегашния автобусен трафик в града.

  5 коментара

  1. Анонимен

   Двойката не е спряна. Защо лъжете хората. Само колите който обслужват линиятя са намалени.

   • Анонимен

    Явно не сте видели на централна спирка! Някой да е казал, че са намалили броя на автобусите?

   • Анонимен

    да не е спряна и аз тази сутрин пътувах с двойката

  2. Анонимен

   аз тази сутрин пътувах с двойката

  3. Нина

   Още едно решение взето без всякаква визия. Тия, дето са взели решението стигат до кабинетчето си със служебната колица, не си качват токчетата в автобуса. Как да видят, че още пред пощата въпросната двойка е напълнена догоре. Ами учениците, които учат в Морската гимназия и идат от кварталите, колко врътки ще трябва да направят, бре? Малоумници.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *