• Varna
  18°
  ниска облачност
  Влажност: 72%
  Вятър: 3m/s W
  И във Варна поискаха забрана на бурките
  Facebook Google Twitter LinkedIn Reddit

  Да бъде забранено носенето на облекло и аксесоари, покриващи лицето, на обществени места или в официални институции, предлагат от ВМРО във Варна. За целта те настояват да бъде променена Наредбата за обществения ред така, че да се ограничи навлизането на нерегламентирани религиозни течения, предаде Дарик радио.

  Воеводите са подготвили редакция на наредбата, която не е променяна от приемането й през 2007 година. В нея е заложена забрана на религиозни агитации по улиците, пропаганда по домовете на хората, както и религиозни прояви, накърняващи морала и общественото спокойствие.

  “В момента ВМРО води национална кампания с цел ограничаване разпространението на нетрадиционния за България радикален ислям. Предложението ни е свързано с упражняване на контрол на дейността на религиозните общности. Във Варна все още няма видимо присъствие на радикален ислям, но има условия за появата му. Имаме четири гета от циганско население. Те са една от основните общности, която срещу заплащане би могла да е подвластна”, обясни областният координатор на ВМРО Живко Костадинов.

  Воеводите увериха, че не желаят да делят религиозните общности. Целта е те да знаят, че има нормативни правила, които трябва да се спазват. Под ударите на наредбата попадат и сектите. В предложението за промяна на нормативния документ са заложени санкции за нарушения – от 300 до 500 лева при първо и от 1000 до 1500 лева при повторно.

  Тъй като ВМРО нямат свой представител в местния парламент, те ще разчитат на подкрепата на общински съветници, чрез които да входират предложението и то да бъде гласувано на комисии и сесия на Общинския съвет.

  Междувременно Костадинов алармира, че емисари от Българска протестантска църква обикалят варненски училища, за да провеждат религиозна агитация под формата на лекции на английски език. Информацията бе потвърдена и от регионалния просветен инспекторат, откъдето посочиха, че много сигнали са подадени и до Варненската и Великопреславска митрополия.

  1 коментар

  1. Георги Панайотов

   Не наричайте ВМРО нито пък “воеводи” тъпите милиционерски отрепки, които дори не знаят какво означава абревиатурата ВМРО! Ще кажеш, че във Варна човек не може да се размине от бурки! Чудят се как да се направят на интересни, без някой да разбере колко тъпи и ненужни са на България. Мътят водата да ловят риба.

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *